Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tandheelkundige zorg bij zwangerschap + TP Kennistoets

Tjibbe Veenema
Sander Kelderman
In Nederland vinden jaarlijks tussen de 165.000 en 185.000 bevallingen plaats.1 De gemiddelde tandartspraktijk ziet dan ook met enige regelmaat zwangere patiënten. De meeste zwangeren zijn zich bewust van hun zwangerschap en zullen deze melden bij aanvang van het tandartsbezoek. (Afbeelding 1) Soms wordt dit bezoek uitgesteld vanwege angst voor de gevolgen van een behandeling of van het maken van röntgenopnames. Maar een bezoek met behandeling kan ook noodzakelijk zijn vanwege tandletsel of een pijnklacht.
Premium

 

We gaan in deze bespreking uit van een ongecompliceerde oftewel fysiologische zwangerschap. De zorgverlener dient tijdens de anamnese uit te vragen hoe de zwangerschap verloopt en of er bijzonderheden zijn. Bij twijfel kan er laagdrempelig overleg plaatsvinden met de hoofdbehandelaar; dit kan een eerstelijnsverloskundige of een gynaecoloog zijn.

Fysiologische veranderingen

Casus Eline

Eline is 35 weken zwanger en heeft een afspraak voor een wortelkanaalbehandeling vanwege een pijnlijke parodontitis apicalis in het element 27. Ze is erg verkouden en ze slaapt al een paar weken slecht omdat ze niet goed meer op haar buik of rug kan slapen. Ze belt de praktijk omdat ze erg opziet tegen de lange behandeling in de behandelstoel. Wat zijn de mogelijkheden om de behandeling voor Eline zo comfortabel mogelijk te laten verlopen? Tijdens de zwangerschap vindt een groot aantal fysiologische veranderingen plaats die van invloed zijn op het functioneren van diverse lichaamsfuncties. Hieronder bespreken we de meest relevante hormonale, immunologische, cardiovasculaire en mechanische veranderingen die een consequentie kunnen hebben voor het uitvoeren van tandheelkundige behandelingen.
Hormonale en immunologische veranderingen
In het begin van de zwangerschap treden regelmatig klachten op van duizeligheid, vermoeidheid, misselijkheid en braken. De concentratie van het serum hCG (het zwangerschapshormoon) in maternaal bloed is gecorreleerd aan
Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 4, 2020.