Mooier dan dit kun je een passie niet verwoorden: ‘De liefde voor koken die stroomt door het bloed’. En bij Joris Veldkamp begon die passie al heel jong te stromen, toen hij op het aanrecht zat en zag hoe zijn moeder eten bereidde. ‘Ik heb het van huis uit meegekregen’, zegt hij. ‘Niet van mijn vader, die was hartstikke Drents. Maar wel van mijn in Indonesië geboren moeder. Ik vond het prachtig om naar haar te kijken, en nog liever wilde ik meedoen. Een familieanekdote wil dat ik heel boos werd toen mijn moeder me had beloofd samen met mij een cake te bakken, maar daarvoor op het afgesproken moment toch geen tijd had. Achteraf snap ik heel goed waarom niet, want mijn vader had een drukke huisartspraktijk aan huis en mijn moeder moest vaak bijspringen voor de praktijkondersteuning. Maar toen schijn ik te hebben gezegd: “Ik doe het zelf wel”, en volgens mijn moeder heb ik het ook echt gedaan. Een jaar of zes was ik toen. Wat ik in ieder geval zeker weet, is dat ik haar daarna altijd heb geholpen. En mijn passie voor koken is nooit meer Frank van Wijck is freelance journalist gespecialiseerd in de gezondheidszorg. opgehouden, in tegendeel. Ik was nog een tiener toen mijn vader overleed en na die tijd was ik, zolang ik nog thuis woonde, vaak degene die het avondeten klaarmaakte.’

Joris Veldkamp, tandarts-kok/kok-tandarts.
Zijn