Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tandarts met voorliefde voor de keuken

Frank van Wijck
Joris Veldkamp werkt als tandarts en als docent bij ACTA. Maar als hij de ruimte krijgt om over zijn échte passie te praten, dan gaat het gesprek alleen maar over eten en vooral de bereiding ervan. Die passie gaat zo ver dat hij aan sterrenkok Sergio Herman vroeg of hij stage mocht lopen in diens restaurant The Jane. Dat mocht en het werd een ervaring die hij niet had willen missen. Een eigen restaurant is de ultieme volgende stap.
Premium

Mooier dan dit kun je een passie niet verwoorden: ‘De liefde voor koken die stroomt door het bloed’. En bij Joris Veldkamp begon die passie al heel jong te stromen, toen hij op het aanrecht zat en zag hoe zijn moeder eten bereidde. ‘Ik heb het van huis uit meegekregen’, zegt hij. ‘Niet van mijn vader, die was hartstikke Drents. Maar wel van mijn in Indonesië geboren moeder. Ik vond het prachtig om naar haar te kijken, en nog liever wilde ik meedoen. Een familieanekdote wil dat ik heel boos werd toen mijn moeder me had beloofd samen met mij een cake te bakken, maar daarvoor op het afgesproken moment toch geen tijd had. Achteraf snap ik heel goed waarom niet, want mijn vader had een drukke huisartspraktijk aan huis en mijn moeder moest vaak bijspringen voor de praktijkondersteuning. Maar toen schijn ik te hebben gezegd: “Ik doe het zelf wel”, en volgens mijn moeder heb ik het ook echt gedaan. Een jaar of zes was ik toen. Wat ik in ieder geval zeker weet, is dat ik haar daarna altijd heb geholpen. En mijn passie voor koken is nooit meer Frank van Wijck is freelance journalist gespecialiseerd in de gezondheidszorg. opgehouden, in tegendeel. Ik was nog een tiener toen mijn vader overleed en na die tijd was ik, zolang ik nog thuis woonde, vaak degene die het avondeten klaarmaakte.’

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-017-0130-7/MediaObjects/12496_2017_130_Fig1_HTML.jpg

Joris Veldkamp, tandarts-kok/kok-tandarts.

Zijn

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 8, 2017.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.