Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Succes van kronen in de algemene praktijk

Jochem Lemain
Veel tandartsen indiceren en plaatsen met veelal positief resultaat indirecte restauraties in de vorm van solitaire kronen. Hoe verhouden de resultaten van deze kronen, geplaatst in een algemene praktijk in Nederland, zich eigenlijk tot de resultaten zoals beschreven in recente (internationale) literatuur? Zijn deze vergelijkbaar? Dat is de centrale vraag waarop ik antwoord probeerde te krijgen in mijn masterscriptie.
Premium

Tandartsen maken meestal kronen om het behoud van gebitselementen te bevorderen. Het succes van deze indirecte restauraties is onder andere af te meten aan de levensduur. In de recente literatuur zijn meerdere publicaties verschenen die, veelal in universitaire patiëntenpopulaties, de overleving en het succes van indirecte restauraties beschrijven. De resultaten van deze studies zijn niet vanzelfsprekend ook van toepassing op de algemene praktijk, omdat er niet alleen verschillen bestaan in patiëntenpopulatie maar bijvoorbeeld ook in de behandelindicatie in een universitaire setting ten opzichte van een algemene praktijk. Het doel van deze masterscriptie is inzicht te verkrijgen in hoeverre de overleving en het succes van kronen in een algemene tandheelkundige praktijk in Nederland overeenkomen met de overlevings- en succesratio’s die worden beschreven in de recente literatuur.

Je kunt de overleving van kronen op verschillende manieren beschrijven. Vanuit een functioneel perspectief faalt een restauratie zodra zijn functies (bescherming, bijten/kauwen, esthetiek) niet meer voldoen. Dit kan komen door breuk van de kroon, het optreden van cariës naast of onder de kroon, of doordat het gebitselement waarop de kroon geplaatst is wordt geëxtraheerd. In de

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 4, 2018.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.