Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ondernemer of fraudeur

Dr. Hans van Pelt
Als tandarts ben je ondernemer. Of je nu zelf een praktijk hebt of als zzp’er een OVO hebt ondertekend. Je zult je (be)handelingen in rekening moeten brengen en bedrijfsmatig moeten werken, zodat je aan al je verplichtingen kunt voldoen, zoals Stufie aflossen, huur betalen, nascholing bekostigen, al je verplichte premies voor verzekeringen betalen, enz. En niet te vergeten geld reserveren voor je pensioen.
Premium

Op cursussen leer je dingen aan, en soms ook dingen af. Andere routines, efficiëntere behandelingen, weefselsparende behandelingen. Vaak zijn daar nog geen tarieven voor.

Mooi voorbeeld uit het verleden is de composietveneer. In het midden van de jaren tachtig was daar geen beschrijving voor en dus werd deze gedeclareerd als 2 hoekopbouwen en een buccale restauratie. Daar deed je dan ongeveer een uurtje over, want het was een nieuwe techniek die je nog niet beheerste.

Het klikgebit op implantaten was uitsluitend een verstrekking voor ziekenfondsverzekerden en ook hier was eind jaren tachtig geen code en dus geen tarief voor. Ook was je in die tijd een charlatan in de ogen van sommige collega’s als je een prothese op implantaten plaatste, want die had geen goede prognose. Bruggen daarentegen wel.

Wat kon je in rekening brengen voor een klikgebit? Een aantal P-codes inclusief pijlpuntregistratie, opstellen van het front aan de stoel en reoccluderen. We hadden geen keuze. Na een aantal jaren werden deze P-codes door het COTG (Centraal Orgaan Tarieven Gezondheidszorg) tot op 5 cent nauwkeurig geclusterd tot I85.

Hoe gaat het met geclusterde codes? Die worden verlaagd, zo bleek, en niet iedereen doet (dus?) de pijlpunt meer en ook niet het opstellen aan de stoel. Transparanter wordt het er niet van. Bij nieuwe technieken staat in het tarievenboekje dat je de code mag toepassen die het dichtst in de buurt komt bij wat je zou doen.

Op dit moment zijn het de G-codes die

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 4, 2018.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.