Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mondgoud voor borstkankeronderzoek

Frank van Wijck
Wat doet een tandarts met gouden tanden en kiezen die hij extraheert bij een patiënt als die patiënt ze zelf niet wil hebben? Tandarts Erik de Maijer uit Koedijk stuurde in het verleden die elementen naar het Rode Kruis, dat het goud inzamelt om geld te kunnen geven aan goede doelen.
Premium

De Maijer: ‘Veel tandartsen doen dat’, vertelt hij, ‘en ik wist ook niet zo goed wat ik er anders mee moest doen. Maar dat veranderde toen mijn vrouw thuiskwam met de mededeling dat ze wilde meedoen met een sponsorloop voor A Sister’s Hope, dat via dergelijke evenementen geld ophaalt voor borstkankeronderzoek. Het is de bedoeling dat iedereen die aan zo’n sponsorloop meedoet zelf 1.500 euro aan sponsorgeld inbrengt. Ik had op dat moment nog wel wat mondgoud verzameld dat ik nog niet had ingestuurd en dat besloot ik te verkopen om haar te helpen met die sponsoring.’

Tot zijn verbazing leverde het kleine beetje goud dat hij hiervoor beschikbaar stelde maar liefst 800 euro op. ‘Ik dacht: wat veel’, zegt De Maijer. En daarmee was een idee geboren. Toen hij twee collega’s benaderde met de vraag of die ook hun verzamelde mondgoud beschikbaar wilden stellen, had hij ineens voldoende goud om A Sister’s Hope 6.000 euro ter beschikking te stellen.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-017-0029-3/MediaObjects/12496_2017_29_Fig1_HTML.jpg

Erik de Maijer.

Gestage groei

In dat inzamelen van mondgoud voor het goede doel zat dus duidelijk potentieel, en De Maijer besloot dan ook om het wat grootschaliger aan te pakken.

‘Dat begon door gewoon bij collega’s in de omgeving langs te gaan met een envelop – met antwoordnummer, zodat ze geen kosten hoeven te maken – en met het verzoek om daarin hun geëxtraheerde mondgoud te verzamelen, zodat

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 2, 2017.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.