Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mondgezondheid en orale status boven 75 jaar

Bohn Stafleu van Loghum
De toegenomen levensverwachting en het afnemen van het geboortecijfer heeft geresulteerd in een progressief veranderende samenleving waarin het aandeel ouderen ook in de tandarts- en mondhygiënistenpraktijken zal toenemen. In 2020 zal ongeveer 40% van de populatie in Noord-Nederland ouder zijn dan 65 jaar. Directe aanleiding van het opstarten van dit promotieonderzoek was de zeer slechte mondgezondheid1 van ouderen boven de 75 jaar bij binnenkomst in het verpleeghuis – een schril contrast, qua mondgezondheid, met de hoogbejaarde cliënten die dagelijks gezien en behandeld worden in de algemene tandartspraktijk.
Premium

Wat was de aanleiding van uw onderzoek?

In Europa zal het aantal ouderen vanaf nu tot 2050 gaan verdubbelen naar 30% van de populatie, en met name het aantal ouderen boven de 80 jaar zal toenemen tot ongeveer 10% van de populatie. Vergrijzing zal een enorme groei van gezondheidsproblemen en daarmee samenhangende kosten voor de samenleving tot gevolg hebben. Een van deze gezondheidsproblemen is een afnemende mondgezondheid bij zorgafhankelijke ouderen boven de 75 jaar.

Mondzorgproblemen kunnen gerelateerd zijn aan andere samenhangende gezondheidsproblemen. De noodzakelijke mondverzorging staat bij ouderen op gespannen voet met andere dagelijks noodzakelijke activiteiten, zoals eten, medicatie, aankleden, douchen/ baden, algemene gezondheidszorg en fysiotherapie. Aangenomen wordt dat een slechte mondgezondheid bijdraagt aan de mate van algemene gezondheid en kwaliteit van leven. Derhalve is het vergaren van kennis rondom de orale status en mondgezondheid bij kwetsbare ouderen gewenst, zowel bij thuiswonende alsook bij verpleeghuis- en verzorgingshuisbewoners in relatie tot hun algemene gezondheid, kwetsbaarheid en de kwaliteit van leven.

Wat heeft u precies onderzocht?

Met ons onderzoek hebben we een scala aan details rondom ouderen in verschillende populaties in kaart gebracht. We hebben, in twee studies, de gegevens van 1523 zorgafhankelijke ouderen die in het verpleeghuis werden opgenomen geanalyseerd en beschreven. Daarnaast hebben we een cross-sectioneel observatief onderzoek uitgevoerd bij 103 thuiswonende ouderen die recent thuiszorg kregen, en ten slotte hebben we een algemene populatiestudie uitgevoerd onder 1026 thuiswonende 75-plussers, geselecteerd bij 14 huisartsen in Drenthe. We hebben in deze populatiestudie de orale status,

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 2, 2017.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.