Mondgezondheid en orale status boven 75 jaar

De toegenomen levensverwachting en het afnemen van het geboortecijfer heeft geresulteerd in een progressief veranderende samenleving waarin het aandeel ouderen ook in de tandarts- en mondhygiënistenpraktijken zal toenemen. In 2020 zal ongeveer 40% van de populatie in Noord-Nederland ouder zijn dan 65 jaar. Directe aanleiding van het opstarten van dit promotieonderzoek was de zeer slechte mondgezondheid1 van ouderen boven de 75 jaar bij binnenkomst in het verpleeghuis – een schril contrast, qua mondgezondheid, met de hoogbejaarde cliënten die dagelijks gezien en behandeld worden in de algemene tandartspraktijk.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Wat was de aanleiding van uw onderzoek?

In Europa zal het aantal ouderen vanaf nu tot 2050 gaan verdubbelen naar 30% van de populatie, en met name het aantal ouderen boven de 80 jaar zal toenemen tot ongeveer 10% van de populatie. Vergrijzing zal een enorme groei van gezondheidsproblemen en daarmee samenhangende kosten voor de samenleving tot gevolg hebben. Een van deze gezondheidsproblemen is een afnemende mondgezondheid bij zorgafhankelijke ouderen boven de 75 jaar.

Mondzorgproblemen kunnen gerelateerd zijn aan andere samenhangende gezondheidsproblemen. De noodzakelijke mondverzorging staat bij ouderen op gespannen voet met andere dagelijks noodzakelijke activiteiten, zoals eten, medicatie, aankleden,

0
8

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 2, 2017.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.