Leukoplakie

Orale leukoplakie is een premaligne, overwegend witte laesie van het mondslijmvlies, die bij ongeveer 0,1% van de bevolking voorkomt. Meestal betreft het patiënten boven het 30e levensjaar; de laesie komt ongeveer even vaak bij mannen als bij vrouwen voor. In het merendeel van de gevallen betreft het rokers. Leukoplakie kan overal in het mond- en tongslijmvlies en ook op de gingiva voorkomen en gaat soms gepaard met klachten van een ruw en soms geirriteerd gevoel. De kans op het ontstaan van mondkanker vanuit leukoplakie bedraagt 2%-3% per jaar. Er zijn geen betrouwbare factoren voorhanden die bij een individuele patiënt toekomstige kwaadaardigheid kunnen voorspellen. Wel is de kans daarop vooral vergroot bij lokalisatie op de tongranden of de mondbodem. Dat geldt ook voor de grootte van de leukoplakie: hoe groter des te meer kans op kwaadaardige verandering. Wat moet een tandarts ermee?

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Na stoppen met roken, zo dat aan de orde is, blijken sommige leukoplakieën binnen enkele weken tot maanden geheel te kunnen verdwijnen. Leukoplakie verdwijnt zelden spontaan. Behandeling, in welke vorm dan ook, lijkt eventuele kwaadaardige veranderingen van leukoplakie in of in de directe

0
10

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 5, 2018.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.