Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kritische vragen rond de emrrh

Prof. dr. L. Abraham-Inpijn
In de loop der tijd ontving ik vele vragen over de medische anamnese (EMRRH) en de daarin opgenomen medicatielijst. Soms viel de behandelaar op dat er iets niet klopte tussen de ingevulde vragenlijst en de opgegeven medicatie. Ook vragen naar het waarom van zo’n uitgebreide lijst kwamen aan de orde. Zowel lacunes in de lijst als onnodige medicatievragen werden daarbij geopperd (casus 1). Ook de ellenlange medicatielijsten van patiënten riepen vragen op (casus 2). De meeste vragen eindigden met: ‘Welke invloed heeft de medicatie op mijn handelen?’ En er waren omgekeerde vragen, zoals: ‘Ik heb een patiënt met opeens toename van haar paro. Is dit het gevolg van haar waslijst aan medicijnen?’ (Casus 3) Sporadisch riepen vragen verwondering op als de samenstelling van gebruikte middelen nergens te vinden bleek, ook niet op het internet.
Premium

Verwerking

Vanzelfsprekend hebben deze collegae allemaal hun antwoord al gekregen. Hun vragen waren echter nog nooit onderwerp van een feedback post.

Casussen

Casus 1 samengevat

Hier gaat het om vragen met betrekking tot de medische anamnese (EMRRH) en de daarin opgenomen medicatielijst. Ook vragen naar het waarom van de medicatielijst en lacunes in de lijst, alsook onnodige medicatievragen werden daarbij geopperd. ‘Mijn patiënt gebruikt middel X of Y en dat komt niet in de medicijnlijst voor, waarom niet?’ ‘Waarom moet ik naar al die medicijnen vragen bij een gezond individu?’ Of over discongruentie tussen ingevulde pathologie en de opgegeven medicatie: ‘De patiënt zegt bij de vraag naar de hoge bloeddruk dat hij die niet heeft, maar hij gebruikt wel medicijnen die duidelijk in die richting wijzen.

Weerwoord op deze vragen ‘Mijn patiënt gebruikt middel X of Y en dat komt niet in de medicijnlijst voor, waarom niet?’

De EMRRH heeft tot doel acute medische calamiteiten in de stoel te voorkomen (doel). Zo wordt niet naar een depressie gevraagd. Er wordt niet verwacht dat een depressie, hoewel het een ernstige afwijking is, tot acute medische bezwaren bij de tandarts zal leiden. De Prozac die de patiënt slikt zal nochtans worden vermeld. Ook wordt niet gevraagd of iemand de ziekte van Crohn heeft. Ook in dit geval zal de medicatie wél

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 2, 2017.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.