Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Healthy ageing krijgt impuls

Phillip van Rijn
Eric Meisberger
Dr. Hans van Pelt
De toepassing van telescoopkronen bij uitneembare prothetiek is in Nederland niet erg bekend, terwijl dit in Duitsland wel een populaire en veelvoudig toegepaste behandelmethode is. Het maakt er zelfs onderdeel uit van de opleiding tot basistandarts. Door de vergrijzing van de bevolking en de belangstelling voor ‘healthy ageing’ worden dit soort protheses echter steeds interessanter. Implantologie heeft deze behandeloptie lang in de schaduw gezet omdat een ‘klikgebit’ grotendeels uit de basisverzekering werd vergoed. Nu deze prikkels afnemen is er hernieuwde belangstelling voor de telescoopprothese, een oude bekende in de tandheelkunde. Ondanks dat deze in de categorie uitneembare prothetiek valt, wordt het door patiënten gezien als een vaste voorziening.
Premium

De afgelopen jaren is met regelmaat geschreven over de telescoopkroon, die hier in de prothetiek in de vergeethoek is geraakt.1 Als gevolg daarvan is er in Nederland bij zowel tandartsen als tandtechnici relatief weinig kennis over en ervaring met deze voorziening. Afgelopen januari gaf professor Peter Pospiech (auteur van ‘Die prophylaktisch orientierte Versorgung mit Teilprothesen’) op uitnodiging van de NVvRT in Hoofddorp een Masterclass over dit onderwerp.

Een telescoopprothese bestaat uit twee delen: een zogenaamde primaire kroon, die op een implantaat of aan een natuurlijk element wordt bevestigd, en een secundaire kroon die over de primaire kroon wordt geplaatst. Deze secundaire kroon is verkleefd met een (veelal metalen) structuur en wordt dan tertiaire structuur of infraframe genoemd. Door deze constructie wordt een starre verbinding verkregen tussen primaire en secundaire kroon, waardoor er weinig frictiekrachten op de kronen worden uitgeoefend. Frictiekrachten zijn ongunstig omdat zij slijtage veroorzaken en de retentie doet afnemen. Dit leidt na verloop van tijd tot het dunner worden van de kronen.2

Wat betreft de prognose van

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 2, 2017.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.