Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geachte redactie,

dr Erwin Berkhout
Graag reageer ik op het artikel ‘Zin en onzin van rö-foto’s bij jeugdigen’ van collega dr. Dien Gambon in ‘Tandartspraktijk’ editie september 2017, pag. 18-22.
Premium

Graag reageer ik op het artikel ‘Zin en onzin van rö-foto’s bij jeugdigen’ van collega dr. Dien Gambon in ‘Tandartspraktijk’ editie september 2017, pag. 18-22.

Met genoegen las ik het artikel van collega Gambon. Zij gaat in het artikel in op het actuele thema van de rechtvaardiging van röntgenopnamen en dan met name op haar expertisegebied, dat van de pedodontologie. Verzekeraars en Inspectie zijn tegenwoordig alert op de indicatiestelling van met name panora- ma-opnamen. Collega Gambon illustreert ongerechtvaardigde röntgendiagnostiek met een aantal instructieve cases.

Op twee punten denk ik dat een voor uw lezers waardevolle aanvulling op het artikel op zijn plaats is.

De eerste is dat, in tegenstelling tot het in het artikel beweerde, voor het maken van bitewings geen klinische symptomen voorhanden hoeven zijn. Beginnende approximale cariës is immers niet klinisch detecteerbaar, daarvoor maak je juist bitewings. Het aanhouden van de intervallen gebaseerd op cariësrisico-inschatting zoals die in de Europese richtlijnen staat is raadzaam. (Zie tabel 1, gebaseerd op aanbevelingen volgens de EU-richtlijn Radiation Protection 136 ‘European guidelines on radiation protection in dental radiology. The safe use of radiographs in dental practice )

Tabel 1 Aanbevelingen interval bitewings volgens EU-richtlijn op basis van cariësrisico

bitewing interval

cariësrisico

hoog

middel

laag

jeugd

6 mnd

12 mnd

12-18 mnd (melk)

24 mnd (permanent)

volwassenen

6 mnd

12 mnd

24 mnd

De andere opmerking is dat waar collega Gambon aangeeft dat halfjaarlijkse panorama-opnamen

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 8, 2017.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.