Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Enkele tongafwijkingen bij kinderen

Isaäc van der Waal
Op de tong kan zich een diversiteit aan aandoeningen voordoen. Als het een kind betreft is in veel gevallen sprake van een ontwikkelingsstoornis. Soms is een dergelijke stoornis al bij de geboorte zichtbaar, terwijl andere zich pas in de latere levensjaren openbaren. Daarnaast kunnen er op de tong van kinderen ook andersoortige afwijkingen voorkomen. Voorbeelden zijn de ontstekingsverschijnselen bij mazelen in de vorm van een ‘aardbeientong’ en irritatie van de tong door het er voortdurend op bijten. Goedaardige gezwellen op de kindertong zijn een zeldzaamheid. Dit geldt in nog sterkere mate voor kwaadaardige gezwellen.
Premium

Ankyloglossie

Bij ankyloglossie is sprake van gedeeltelijke of volledige fixatie aan de onderkaak. Daarbij is sprake van een verkort en vaak verdikt tongriempje. Door het ontbreken van een goede definitie van ankyloglossie kan eigenlijk niets over de frequentie van voorkomen van dit fenomeen worden gezegd.

In de praktijk blijkt het zelden nodig om bij baby’s met problemen bij de borstvoeding een chirurgische correctie uit te voeren. Vermoedelijk wordt er in veel van dergelijke situaties toch tot inknippen van het tongriempje overgegaan. Over de effectiviteit daarvan ontbreken wetenschappelijke gronden.

Bij het ouder worden blijkt een verkort tongriempje zich vrijwel altijd weer te normaliseren en is correctie in verband met articulatieproblemen of klachten over beperkte mobiliteit van de tong slechts zelden nodig. Mocht dat echter toch het geval zijn, volstaat het niet om het tongriempje in te knippen omdat dan vrijwel altijd verlittekening optreedt. In plaats daarvan kan door een MKA-chirurg een kleine Z-plastiek worden uitgevoerd (afbeelding 1).

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-018-0160-9/MediaObjects/12496_2018_160_Fig1_HTML.jpg

Afb. 1

Beperkte mobiliteit van de tong van een 14-jarig meisje (a); drie maanden na correctie door middel van een Z-plastiekje (b).

Tongstruma en cyste van de ductus thyreoglossus

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 10, 2018.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.