Enkele tongafwijkingen bij kinderen

Op de tong kan zich een diversiteit aan aandoeningen voordoen. Als het een kind betreft is in veel gevallen sprake van een ontwikkelingsstoornis. Soms is een dergelijke stoornis al bij de geboorte zichtbaar, terwijl andere zich pas in de latere levensjaren openbaren. Daarnaast kunnen er op de tong van kinderen ook andersoortige afwijkingen voorkomen. Voorbeelden zijn de ontstekingsverschijnselen bij mazelen in de vorm van een ‘aardbeientong’ en irritatie van de tong door het er voortdurend op bijten. Goedaardige gezwellen op de kindertong zijn een zeldzaamheid. Dit geldt in nog sterkere mate voor kwaadaardige gezwellen.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Ankyloglossie

Bij ankyloglossie is sprake van gedeeltelijke of volledige fixatie aan de onderkaak. Daarbij is sprake van een verkort en vaak verdikt tongriempje. Door het ontbreken van een goede definitie van ankyloglossie kan eigenlijk niets over de frequentie van voorkomen van dit fenomeen

0
191

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 10, 2018.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.