Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Een ongelukje zit in een klein hoekje

Dien Gambon
Veiligheid is belangrijk. Een ongeval of een ongelukje wil niemand. De vijf meest voorkomende ongevallen bij kinderen zijn: vallen, snijden of stoten, klemmen van hand of voet, verbranden, vergiftiging en vreemde objecten in mond of neus. De meeste ongevallen zijn te wijten aan onoplettendheid of een menselijke fout. Ongevallen gebeuren meestal thuis, maar ook in de tandartspraktijk bij de aanwezigheid of de behandeling van kinderen. Hoewel daar veel oog is voor veiligheid doen zich soms uitzonderlijke, gelukkig meestal eenmalige situaties voor die je niet had kunnen bedenken. Ervaringen uit de praktijk, met ook een rol voor de assistente.
Premium

De wachtruimte is bij uitstek de plek waar kinderen voorafgaande aan een behandeling met allerlei speelgoed of computerspelletjes de tijd door kunnen brengen. Van speelgoed, zeker als het gaat om wat kinderen thuis niet hebben, worden ze blij. Speelgoed moet in Nederland aan strenge eisen van de Warenwet voldoen. Het verplichte CE-merk (afbeelding 1a) geeft echter geen garantie dat het speelgoed altijd volkomen veilig is. Kleine onderdelen kunnen bij jonge kinderen verstikkingsgevaar opleveren. Wees daarom op je hoede als je speelgoed voor de wachtruimte aanschaft dat in handen kan komen van kinderen jonger dan 3 jaar, die de neiging hebben van alles nog in hun mond stoppen ondanks de aanwezigheid van hun ouder(s). Let dus op de leeftijdsaanduiding (afbeelding 1b). Ook met groter speelgoed, zoals een glijbaantje of een hobbelbeest (groot vermaak!) gebeurt nog weleens een ongelukje. Natuurlijk moeten ouders blijven opletten. Maar een ongeluk zit vaak in een klein hoekje.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-018-0060-z/MediaObjects/12496_2018_60_Fig1_HTML.jpg
Afb. 1a CE-keurmerk geschikt voor alle leeftijden.
https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-018-0060-z/MediaObjects/12496_2018_60_Fig2_HTML.jpg
Afb. 1b CE-keurmerk niet geschikt voor kinderen van 0 tot 3 jaar.

Voor oudere kinderen is dat kinderspeelgoed zeker niet aantrekkelijk, dus moeten er goede afwegingen gemaakt wat voor speelgoed kan worden aangeschaft. Het is handig als het speelgoed in de vaatwasser kan. Een schoonmaakbeurt op z’n tijd of vervanging van kapotte spullen laat soms nog wel eens op zich wachten. In verschillende

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 4, 2018.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.