Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Een gefractureerde 11

Annemargriet Popma
Een 65-jarige vrouw komt met een klacht naar de praktijk: de 11 is gefractureerd op gingivaniveau. Er is gelukkig geen acute pijn, maar er is wel een groot esthetisch probleem (afbeelding 1 en 2). De 11 is vele jaren geleden voorzien van een metaal-porseleinen kroon. Uit de anamnese blijkt dat het element plotseling is afgebroken tijdens werkzaamheden in de tuin. Verder geeft mevrouw aan dat het element sinds enkele weken wat gevoelig is geworden. Een koudetest geeft geen reactie en de röntgenfoto toont apicaal een radiolucentie (afbeelding 3).
Premium

Voor het maken van een kroon moet er voldoende retentie zijn: een ferrule van minimaal 1,5-2 mm is noodzakelijk.1 In het geval van deze patiënt is er echter onvoldoende ferrule, waardoor het maken van een kroon een onzekere prognose geeft, tenzij er alsnog voldoende ferrule gecreëerd zou kunnen worden. Het verbeteren van de ferrule is doorgaans mogelijk door een kroonverlenging of een orthodontische extrusie.2 Kroonverlenging is in dit geval echter esthetisch niet te verantwoorden.

Denkbare andere oplossingen zijn extractie van de 11 en vervanging door een implantaat, een brug van 12-21, of een etsbrug. Een uitneembare voorziening is voor patiënte geen optie.

Tijdelijk

Nadat alle mogelijkheden zijn besproken wordt mevrouw enkele weken de tijd gegeven om rustig na te denken over haar keuze. Als tijdelijke oplossing plaatsen we de afgebroken kroon weer terug met behulp van composiet. Voor extra retentie hechten we de kroon mesiaal en distaal aan de buurelementen met een flowable. De esthetiek is aanvaardbaar hersteld en omdat er geen klachten zijn kan een endostart voorlopig even worden uitgesteld.

Voorbereiding

Twee weken later bespreken we de mogelijkheden opnieuw en uiteindelijk kiest mevrouw voor de orthodontische benadering; extractie vindt ze te definitief, dat kan altijd nog. Omdat apicaal een duidelijke radiolucentie aanwezig is, besluiten we het resultaat van de endodontische behandeling een jaar af te wachten alvorens verder te gaan met de orthodontische extrusie. Als tijdelijke oplossing draagt patiënte

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 2, 2017.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.