Een gefractureerde 11

Een 65-jarige vrouw komt met een klacht naar de praktijk: de 11 is gefractureerd op gingivaniveau. Er is gelukkig geen acute pijn, maar er is wel een groot esthetisch probleem (afbeelding 1 en 2). De 11 is vele jaren geleden voorzien van een metaal-porseleinen kroon. Uit de anamnese blijkt dat het element plotseling is afgebroken tijdens werkzaamheden in de tuin. Verder geeft mevrouw aan dat het element sinds enkele weken wat gevoelig is geworden. Een koudetest geeft geen reactie en de röntgenfoto toont apicaal een radiolucentie (afbeelding 3).

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Voor het maken van een kroon moet er voldoende retentie zijn: een ferrule van minimaal 1,5-2 mm is noodzakelijk.1 In het geval van deze patiënt is er echter onvoldoende ferrule, waardoor het maken van een kroon een onzekere prognose geeft, tenzij er alsnog voldoende ferrule gecreëerd zou kunnen worden. Het verbeteren van de ferrule is doorgaans mogelijk door een kroonverlenging of een orthodontische extrusie.2 Kroonverlenging is in dit geval echter esthetisch niet te verantwoorden.

Denkbare andere oplossingen zijn extractie van de 11 en vervanging door een

0
6

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 2, 2017.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.