Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Drie vragen van de patiënt

Drs. J.M. Kreijns
‘We verzoeken u de minister te vragen om, met inbreng van patiënten, snelheid te maken met richtlijnontwikkeling en transparantie over kwaliteit en kosten in de mondzorg.’ “We” dat zijn de patiëntenorganisaties verenigd in de Patiëntenfederatie Nederland. “U” dat is de Vaste Kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Premium

Het verzoek van de Patiëntenfederatie staat in de brief die deze organisatie op 26 januari 2017 aan de Vaste Kamercommissie zond. De brief motiveert dit verzoek aldus: ‘Patiënten willen beter betrokken worden bij de keuze van een behandeling. Het is belangrijk dat ze vooraf goede informatie krijgen over behandelopties en de kosten. Patiëntenfederatie Nederland signaleert een gebrek aan transparantie over kwaliteit en kosten van mondzorg. Er is sprake van onverklaarbare praktijkvariatie. Er zijn veel patiënten met klachten over zowel de kwaliteit van de behandeling en de kosten ervan. Kwaliteit van mondzorg moet gedefinieerd en transparant gemaakt worden. Daarin is versnelling nodig. We zien al jaren onvoldoende vooruitgang en een gebrek aan urgentie. Er gaat veel tijd en aandacht verloren aan de discussie over taakherschikking. Het is belangrijk dat er eerst, met betrokkenheid van patiënten, wordt vastgesteld wat kwaliteit is.’

In deze motivering worden in tien zinnen heel wat thema’s opgevoerd. Hierdoor is niet direct duidelijk wat de grief van de gezamenlijke patiënten is. Laten we inzoomen op dat wat Patiëntenfederatie Nederland signaleert: gebrek aan transparantie over kwaliteit en kosten van mondzorg.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-017-0031-9/MediaObjects/12496_2017_31_Fig1_HTML.jpg
Afb. 1 en 2 Afgaande op bitewings is de dentitie van de patiënte in een redelijke conditie.

Rekening tandarts

Een nu 45-jarige vrouw met een redelijk goede dentitie (afbeelding 1 en 2) heeft op ongeveer 20-jarige leeftijd een enkelvoudig ongeval doorgemaakt, waarbij dus geen

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 2, 2017.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.