Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Deltaplan voor de opleiding tot tandarts/algemeen practicus

Hans van Pelt
Wordt de algemeen practicus specialist? Deze vraag stelde collega Ruud Lamp in de TP van mei dit jaar. Hij vond dat TP een vakblad voor specialisten aan het worden is.
Premium

Wordt de algemeen practicus specialist? Deze vraag stelde collega Ruud Lamp in de TP van mei dit jaar. Hij vond dat TP een vakblad voor specialisten aan het worden is. Hij onderbouwde zijn retorische vraag door te stellen dat er veel fout gaat bij het herstellen van bouwvallige dentities door een combinatie van onvoldoende voorbereiding, onkunde en zelfoverschatting bij de algemeen practici. Dat de wet van Murphy toeslaat vindt hij dan ook een logisch gevolg.

Dat heeft me aan het denken gezet en collega’s om hun mening doen vragen. De reacties kwamen los: men was het grosso modo met Lamp eens. Gewezen werd naar de opleidingen in Nederland en de grote verschillen in praktische vaardigheden. Gebrek aan patiënten en te veel studenten in Amsterdam heeft grote gevolgen. Collega’s constateren al jarenlang dat de kundigheid in het algemeen te laag is en dat de verschillen met Nijmegen en Groningen (te) groot zijn. ACTA Den Haag werd gesloten, evenals ACTA Hoorn. ACTA Almere was populaire opleidingsplaats, want daar waren tenminste genoeg studenten.

Door vergrijzing van de bevolking nemen de bouwvallige dentities alleen maar toe. Kennis/kunde bij de behandelaars en adequate dentale voorbereiding van deze groep patiënten op hun oude dag wordt almaar belangrijker. Aan zelfoverschatting lijken niet zozeer tandartsen maar vooral bestuurders van sommige opleidingen te leiden. Zodra daarop wordt gewezen kijken ze weg of gaan over op een ander onderwerp. Ze lijken de tandheelkundige behoeften van de ouder wordende patiënt niet te willen zien en

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 5, 2018.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.