Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De Tandworm

Frank Heynick
Tweeduizend jaar lang werd de tandworm gezien als de oorzaak van dentale aandoeningen. Tenminste in één opzicht zat daar een korreltje waarheid in.
Premium

Introduction

Onder de spijkerschrifttabletten in de bibliotheek van de Assyrische koning Assoerbanipal van rond 700 voor onze jaartelling, bevinden zich medische teksten die toen al eeuwen oud waren. We lezen daarin hoe de genezers en priesters in Babylon in het Tweestromenland (of Mesopotamië, de bakermat van de Westerse beschaving, tussen de rivieren de Eufraat en de Tigris in Irak) een mengsel van bovennatuurlijke, praktische en medicamenteuze technieken toepasten. Ook de aanpak van tandheelkundige aandoeningen werden op de tabletten beschreven:

‘De God Anu bestond en nadat deze de hemel had geschapen, schiep de hemel de aarde, de aarde de rivieren, de rivieren de kanalen, de kanalen het moeras, en het moeras de worm. De worm ging huilend naar Sjamasj [de zonnegod], zijn tranen vloeiden voor Ea [de watergod], vragende: ‘Wat zal jij mij voor voedsel geven? Wat zal jij me geven om op te zuigen?’

‘Ik zal jou de rijpe vijg en de abrikoos geven.’

‘Wat heb ik daaraan, de rijpe vijg en de abrikoos? Til me op en zorg ervoor dat ik tussen de tanden en het tandvlees blijf wonen! Het bloed van de tand zal ik opzuigen, en in het tandvlees zal ik zijn wortels knagen!’

Daarop geeft Anu de opdracht:

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 7, 2019.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.