Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De tandarts als ridder

Frank Heynick
Op het elfde uur van de elfde dag van de elfde maand in 1918 kwam de Eerste Wereldoorlog tot een einde. Dat herdachten we vorige maand november. Een goede gelegenheid om over de carrière van wellicht de veelbetekendste legertandarts in de geschiedenis te vertellen.
Premium

In oktober van 1914 kreeg generaal Douglas Haig hevige kiespijn. Haig was een van de belangrijkste militaire leiders van de Grote Oorlog (zoals de strijd toen genoemd werd). Drie jaar lang, vanaf november 1915, diende hij als opperbevelhebber van het gehele Britse leger aan het westfront. Maar er was in Frankrijk in oktober 1914 geen enkele Engelse tandarts in dat leger. Dus liet Haig een tandarts uit Parijs naar het front komen. Diens naam was Charles-Auguste Valadier.

Tandarts Valadier had toen al een interessante carrière achter de rug. Hij werd in 1873 in Parijs geboren. Zijn vader was apotheker. Als jongen ging hij met zijn ouders naar de VS, waar hij later het Amerikaanse staatsburgerschap verwierf. De studie tandheelkunde volgde hij aan het Philadelphia Dental College. Hij studeerde af in 1901.

Valadier vestigde zich in New York, waar hij een jonge Franse tandarts in dienst nam, Robert Vielleville. Nadat zijn vader en zijn broer, die arts in Parijs was, overleden, overtuigde zijn welgestelde moeder, die intussen weer in Parijs woonde, haar zoon en collega Vielleville naar de Franse hoofdstad terug te keren. Daar startten de twee tandartsen een praktijk. Vielleville had een Franse bevoegdheid, Valadier echter niet. Daarom volgde Valadier colleges aan de

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 10, 2018.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.