Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Als de vorm dreigt te mislukken …

Caroline Werkhoven
De vele restauratieve mogelijkheden die tegenwoordig voorhanden zijn, geven de tandarts een grote verantwoordelijkheid. Als een jonge patiënt een ernstig tandheelkundig trauma overkomt en zich in de praktijk meldt voor behandeling, heeft het tandheelkundig team één kans om het goed te doen teneinde de getraumatiseerde elementen na de behandeling zolang mogelijk met rust te kunnen laten. De hieronder beschreven restauratieve behandeling gaat over het esthetisch en functioneel herstellen van de elementen en het terugbrengen van de mooie lach van de patiënt, zonder – ook op langere termijn - nog meer van het tandweefsel op te offeren dan het trauma al veroorzaakt heeft.
Premium

De 17-jarige patiënte van deze casus was in de badkamer gevallen, waarbij de twee centrale incisieven in de bovenkaak ongecompliceerde kroonfracturen hadden opgelopen. De elementen 12, 11 en 21 waren geluxeerd; bij de tandheelkundige eerste hulp werden de voortanden gespalkt. Na een week werd de patiënte gezien door endodontoloog Marga Ree. Een CBCT-scan toonde aan dat de elementen 11 en 21 door deze extrusieve luxatie niet geheel in hun alveole gepositioneerd waren. De behandelaar heeft de spalk losgemaakt en de incisieven 21 en 11 meer naar apicaal in hun alveoles gerepositioneerd. De apices van de elementen waren ten tijde van het trauma volledig ontwikkeld. De elementen 12, 21 en 11 zijn hierna endodontisch behandeld. De spalk werd voor een periode van twee weken opnieuw in situ geplaatst. Het restauratieve doel was restauraties te vervaardigen die zowel functioneel als esthetisch gedurende lange tijd tot tevredenheid zouden stemmen en geen verder weefselverlies met zich mee zouden brengen. Direct composiet was voor deze restauratie het materiaal van keuze.

Ik heb ervoor gekozen de behandeling stap voor stap toe te lichten aan de hand van gedetailleerde beelden.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-017-0026-6/MediaObjects/12496_2017_26_Fig1_HTML.jpg
Afb. 1 Tijdens het eerste bezoek aan de endodontoloog was het element 11 nog zeer mobiel, ondanks dat het element al
Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 2, 2017.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.