Als de vorm dreigt te mislukken …

De vele restauratieve mogelijkheden die tegenwoordig voorhanden zijn, geven de tandarts een grote verantwoordelijkheid. Als een jonge patiënt een ernstig tandheelkundig trauma overkomt en zich in de praktijk meldt voor behandeling, heeft het tandheelkundig team één kans om het goed te doen teneinde de getraumatiseerde elementen na de behandeling zolang mogelijk met rust te kunnen laten. De hieronder beschreven restauratieve behandeling gaat over het esthetisch en functioneel herstellen van de elementen en het terugbrengen van de mooie lach van de patiënt, zonder – ook op langere termijn - nog meer van het tandweefsel op te offeren dan het trauma al veroorzaakt heeft.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

De 17-jarige patiënte van deze casus was in de badkamer gevallen, waarbij de twee centrale incisieven in de bovenkaak ongecompliceerde kroonfracturen hadden opgelopen. De elementen 12, 11 en 21 waren geluxeerd; bij de tandheelkundige eerste hulp werden de voortanden gespalkt. Na een week werd de patiënte gezien door endodontoloog Marga Ree. Een CBCT-scan toonde aan dat de elementen 11 en

0
12

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 2, 2017.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.