Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Afwijkend mondgedrag vereist een multidisciplinaire aanpak

Peter Helderop
Samenwerking tussen tandarts/orthodontist en logopedist is een vereiste om tot een stabiel eindresultaat te komen bij vormafwijkingen door afwijkende mondgewoonten. Een goede ontwikkeling is dat de tandarts preventief behandelt en vroegtijdig doorstuurt naar de logopedist. Peter Helderop is logopedist en werkt al meer dan dertig jaar in een tandartspraktijk. Hij beschrijft zijn ervaringen.
Premium
De oro-myofunctionele therapie (OMFT) is geen op zichzelf staande therapievorm. Zeker in relatie tot orthodontie zijn oro-myofunctionele therapie, logopedie en tandheelkunde nauw met elkaar verweven. In deze tijd, waarin steeds hogere eisen worden gesteld aan effectiviteit van behandelingen, kan de oro-myofunctionele therapie bijdragen aan een stabiel eindresultaat na orthodontie of relaps orthodontie voorkomen.
In de loop der tijden is zijn de algemeen logopedie-practicus, die zich met OMFT bezighouden bezighoudt en de verwijzers, waaronder tandartsen en orthodontisten, anders naar oro-myofunctionele therapie (OMFT) gaan kijken.

De OMFT heeft zich ontwikkeld van

 1. Tegenwerking naar samenwerking
 2. Afwachten naar preventief behandelen
 3. Observatie naar digitaal meten
 4. Relaps naar stabiel evenwicht
 5. Monodisciplinair naar multidisciplinair behandelen.
Sedert de invoering van de Richtlijn Mondzorg voor Jeugdigen, die in 2012 is ontwikkeld, is de samenwerking tussen tandartsen, orthodontisten en logopedisten bezegeld. Sinds de invoering van de richtlijn zijn tandartsen verplicht volgens die richtlijn te werken. Dit houdt in dat tijdens het periodiek onderzoek er aandacht besteed wordt aan de afwijkende mondgewoonten bij de patiënt. Constateert de tandarts afwijkende mondgewoonten, dan verwijst de tandarts de patiënt naar de logopedist. De samenwerking tussen tandarts/orthodontist en logopedist is een vereiste om vormafwijkingen door afwijkende mondgewoonten te behandelen om tot een stabiel eindresultaat te komen. Een goede ontwikkeling daarin is dat de tandarts preventief is gaan behandelen. Niet meer afwachten totdat de vormafwijking is verergerd, maar vroegtijdig doorsturen naar de logopedist. Aan de hand van een aantal casussen worden de vijf tegenstellingen besproken.

Casus 1

Een aantal jaren

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 7, 2021.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.