Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kunstnagels veroorzaken fatale acrylaatallergie

Bert Bukman
Gel- en kunstnagels zijn slecht voor de hygiëne. In kleine onzichtbare barstjes hopen micro-organismen zich op en door het kleurtje kun je niet zien of er vuil onder je nagels zit. Maar er is nog een goede reden om af te zien van kunstnagels: het kan leiden tot acrylaatallergie en uiteindelijk tot arbeidsongeschiktheid.
acrylaatallergie
© Siphotography / Getty Images / iStock

Het aantal Nederlanders met een acrylaatallergie neemt toe, meldt de KNMT. Dit is problematisch, want acrylaten worden gebruikt in veel tandheelkundige materialen, zoals hechtingslak en composiet. De symptomen van acrylaatallergie zijn een rode uitslag, zwelling en mogelijk ademhalingsproblemen. Beschermingsmiddelen zoals handschoenen werken niet en dus wordt het merendeel van de tandartsen en mondhygiënisten met een acrylaatallergie arbeidsongeschikt.

Verwissel handschoenen

Het advies is dus om af te zien van gel- of kunstnagels als je werkt in de mondzorg of als je van plan bent dat te gaan doen. Tijdens je dagelijkse werkzaamheden kom je al veel vaker met acrylaten in aanraking dan de gemiddelde Nederlander. Wees daarnaast extra voorzichtig met materialen die acrylaat bevatten. Was regelmatig je handen en verwissel je handschoenen als er acrylaat op is gekomen. Binnen enkele minuten gaat deze door de beschermlaag heen.

De richtlijn Infectiepreventie in mondzorgpraktijken geeft nadere informatie over hygiënisch werken.

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.