Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kunstgebit verhoogt risico op ondervoeding

Diederik Wieman
Mensen met een volledige of gedeeltelijke prothese lopen een hoger risico op ondervoeding. Amerikaanse onderzoekers komen tot deze conclusie nadat zij tandheelkundige dossiers koppelden aan medische patiëntendossiers. Tandartsen moeten daarom voedingsadvies geven aan patiënten bij wie ze een kunstgebit aanmeten.
Premium

Tot in de jaren zestig was het niet ongebruikelijk dat mensen hun tanden en kiezen lieten trekken omdat een kunstgebit werd gezien als een goed alternatief. De laatste decennia is er gelukkig veel verbeterd. Mensen willen als het even kan graag hun eigen tanden en kiezen behouden en de ontwikkelingen op tandheelkundig gebied maken dat in veel gevallen ook mogelijk. Het aantal mensen met een (gedeeltelijke) prothese neemt daarom al jaren af, zo blijkt uit gegevens van het CBS, dat tot en met 2009 gegevens verzamelde over het  percentage geheel of gedeeltelijk edentaten. In 2000 had 15,7% van de totale bevolking een volledig kunstgebit, in 2009 was dat nog maar 11,6%, een afname van 4,1%. De KNMT heeft in 2021 nog eens een schatting gemaakt van het aantal edentaten. De organisatie extrapoleert de CBS-cijfers en veronderstelt op basis daarvan dat de groep mensen met een volledig kunstgebit in de jaren 2010 tot en met 2020 verder is afgenomen met ruim 4%. De globale schatting is dat momenteel ruim 7% van de totale bevolking een volledig kunstgebit heeft. Omdat vooral op oudere leeftijd sprake is van tandenloosheid, schat de KNMT in dat circa 11% van de 65- t/m 74-jarigen een volledig kunstgebit heeft en zo’n 35% van de mensen van 75 jaar en ouder. Op deze leeftijden speelt ook ondervoeding vaak een rol bij de gezondheid. 

Het Amerikaanse onderzoek deed een studie onder 10.000 mensen waarvan 30% met een kunstgebit. De onderzoekers verzamelden gegevens over

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.