Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kroonverwijdersleutel

Om een kroon te verwijderen kunt u een kronentikker gebruiken of gaan prutsen met een Ash 6, waarbij zowel de kroon als de opbouw kunnen fractureren. Of de WAMkey ter hand nemen.
Deze sleutel richt zich puur op de aanwezige kroon en maakt hergebruik van de kroon na afname mogelijk. Hoe werkt de WAMkey? Eerst moet vanuit de buccale (of mesiobuccale) zijde een gleufje in de kroon geboord worden, tot het cement in de kroon is bereikt. Vervolgens boort u dieper onder de kroon door tot u het midden van de opbouw hebt bereikt (afbeelding1). Als daar voldoende ruimte gecreëerd is, plaatst u de WAMkey (afbeelding2) onder de kroon, waarna deze met een draaiende beweging van de sleutel omhoogkomt. Hierdoor wordt het element niet belast met verticale krachten en is er weinig kans op een fractuur van de opbouw of het dentine.
Er wordt dus als het ware kracht van binnenuit op de kroon uitgeoefend, waardoor deze gemakkelijk loskomt. Het lijkt een ideaal instrument voor kronen op molaren en premolaren van metaalporselein, maar de redactie vraagt zich af of deze ook kan worden toegepast op adhesief gecementeerde kronen van glaskeramiek. Nochtans komen we nog genoeg kronen (of brugpijlers) van metaalporselein tegen waarbij het instrument zeer bruikbaar is. (Zie ook op YouTube: WAM – WAMkey| WAMkey crown bridge remover gently 2 minutes)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.