Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

KNMT biedt vertaalkaarten aan voor Oekraïense vluchtelingen

Bert Bukman
Met de toestroom van Oekraïense vluchtelingen naar Nederland, krijgt ook de mondzorg hiermee te maken. De KNMT biedt daarom vertaalkaarten en andere hulpmiddelen aan.
Vertaalkaarten
Vluchtelingen uit Oekraïne. Foto Paul Zinken / dpa / picture alliance

Een groot deel van de Oekraïense vluchtelingen die naar Nederland komt, spreekt geen andere taal dan Oekraïens. Er zullen uitzonderingen zijn die zich weten te redden in het Engels of Duits. Maar met het merendeel zal de communicatie niet eenvoudig zijn, aldus de KNMT.

Vertaalkaarten

Om de basiscommunicatie tijdens behandelingen iets makkelijker te maken en te voorkomen dat je voor alles Google Translate of een tolk erbij moet halen, heeft de KNMT speciale Oekraïne-vertaalkaarten opgesteld. Hierop vind je in de linker kolom nuttige, mondzorg-gerelateerde zinnen in het Nederlands. Deze zijn in de rechterkolom in het Oekraïens weergegeven. Zo kun je door middel van aanwijzen toch een beknopte woordenwisseling hebben met je Oekraïense patiënt.

Pictogrammen

Mocht de patiënt in kwestie laaggeletterd zijn en ook in zijn of haar eigen taal niet goed kunnen lezen, dan kun je proberen je boodschap over te brengen door middel van pictogrammen. Om het makkelijker te maken hebben we alvast wat mondzorg-gerelateerde pictogrammen voor je opgezocht.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.