Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Individueel mondzorgplan nog lang geen vanzelfsprekendheid

Diederik Wieman
Maar weinig patiënten stellen samen met hun tandarts een mondzorgplan op, terwijl daar wel behoefte aan is. Uit een recente enquête van de Patiëntenfederatie Nederland blijkt dat 71% van de deelnemers geen individueel mondplan heeft, maar dat bijna 20% van hen hier wel behoefte aan heeft.  
Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    2 REACTIES

    1. Zorgplan en Zorgdoel worden sinds 2019 als verplicht item genoemd in de KNMT-richtlijn Patiëntendossier (2020, pag. 6), onder verwijzing naar artikel 2 van de Wkkgz.
      Dit artikel valt onder paragraaf 1 ‘Goede Zorg’, en geeft onder andere deze beschrijving van goede zorg: ‘zorg van goede kwaliteit en van goed niveau die in ieder geval veilig, doeltreffend, doelmatig en cliëntgericht is, tijdig wordt verleend, en is afgestemd op de reële behoefte van de cliënt’.
      Zorgdoel of Zorgplan worden hier niet met zoveel woorden benoemd.

      Zorgplan wordt, net als Zorgdoel, niet als zodanig genoemd in de overeenkomst inzake geneeskundige behandeling, onderdeel van de WGBO (Boek 7, Afdeling 5, artikelen 446-468).

      Zorgplan wordt wel genoemd en is verplicht in:
      1. Wet langdurige zorg
      2. Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg
      3. Wet zorg en dwang psychogeriatrische en verstandelijk gehandicapte cliënten

      Het lijkt er dus op dat er letterlijk gezien, anders dan de vermelding onder ‘verplichte onderdelen’ in de Richtlijn Patiëntendossier, geen wettelijke verplichting bestaat tot het hebben van een zorgdoel en zorgplan voor iedere patiënt.
      Uit de beschrijving ‘doeltreffend, doelmatig en cliëntgericht’ in artikel 2 van de Wkkgz kan echter wel worden afgeleid dat er in de zorgrelatie ook buiten de langdurige en verplichte geestelijke gezondheidszorg wel degelijk sprake moet zijn van een zorgdoel en (dus) ook van een plan om dat doel te bereiken: een zorgplan.
      De Wkkgz is van kracht geworden op 1 januari 2016. Of dat ‘allang’ is laat ik graag over aan het oordeel van anderen, maar ten minste 6 jaar bestaat de verplichting tot het hanteren van zorgdoel en zorgplan dus wel.
      Tot slot: zonder zorgdoel werken we doelloos, zonder zorgplan werken we stuurloos en zonder zelfzorg zijn we kansloos. En dat moeten we niet willen. Laten we dus zorgen dat ook met die 71% van de patiënten op afzienbare termijn wel een zorgdoel en een zorgplan worden afgesproken. Zo ingewikkeld is dat nu ook weer niet!

    2. Lees alle reacties

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.