Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Implantaten minder succesvol bij penicilline-allergie 

Diederik Wieman
Patiënten met een penicilline-allergie krijgen doorgaans geen amoxicilline voorgeschreven maar een alternatief antibioticum. Uit Amerikaans onderzoek blijkt nu dat de kans op afstoting van tandheelkundige implantaten twee keer zo groot is bij mensen die voor en na de behandeling alternatieve antibiotica krijgen.
Premium

De studie werd door onderzoekers van het NYU College of Dentistry uitgevoerd onder 838 patiënten die een implantaat kregen. Daaronder waren 434 mensen met een penicilline-allergie. Alle patiënten zonder allergie gebruikten preventief en na de behandeling het breedspectrum antibioticum amoxicilline. Degenen met een allergie kregen clindamycine, azitromycine, ciprofloxacine of metronidazol voorgeschreven. De onderzoekers ontdekten dat bij 17,1% van de patiënten met een penicilline-allergie het implantaat werd afgestoten. Bij patiënten die amoxicilline gebruikten was dat 8,4%. Het maakte ook nog uit welk alternatief werd gebruikt. Zo kampte 19,9% van clindamycine-gebruikers met problemen. Bij de patiënten die azitomcyine kregen liep het afstotingspercentage op tot 30,8%. Bovendien toonden de onderzoekers aan dat de problemen bij allergie-patiënten eerder optraden (binnen 6 maanden) dan bij patiënten zonder allergie (langer dan 12 maanden). Lees hier het hele onderzoeksartikel.

 

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.