Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Grootschalig bloedonderzoek naar PFAS 

Diederik Wieman
De Vlaamse overheid is een grootschalig bloedonderzoek gestart onder omwonenden van de 3M-fabriek in Zwijndrecht (B). Ruim 75.000 mensen die binnen een straal van vijf kilometer van 3M wonen, werden de afgelopen weken voor het onderzoek uitgenodigd. Tot nu toe hebben negenduizend mensen gehoor gegeven aan de oproep, zo blijkt uit een artikel in NRC. 3M is ook bekend als producent van tandheelkundige producten.

De Vlaamse regering lanceerde het grootste bloedonderzoek naar PFAS dat ooit in Europa werd uitgevoerd als vervolg op een kleinere studie uit 2021, waarvan de resultaten verontrustend waren. Eerder deze week werd bekend dat bij een gezin 100 keer de toegestane hoeveelheid PFAS in het bloed is aangetroffen. De rechter veroordeelde 3M hiervoor tot een boete van 2000 euro wegens ‘burenoverlast’.  Lees hier het artikel in NRC. Vorig jaar betaalde 3M al 571 miljoen euro om de vervuilde bodem rond Zwijndrecht te saneren en kreeg de Vlaamse overheid van een schadevergoeding van 100 miljoen euro. Maar nu ook bewoners in het gelijk gesteld worden, ligt de weg naar meer en hogere schadeclaims open.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.