Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

3M veroordeeld tot schadevergoeding PFAS-vervuiling

Diederik Wieman
Chemiebedrijf 3M moet een gezin dat vlakbij de fabriek in het Belgische Zwijndrecht woont 2.000 euro schadevergoeding betalen. De gezinsleden bleken honderdmaal de toegestane hoeveelheid PFAS in hun bloed te hebben. Volgens de rechter is dat de schuld van de fabriek.    
Het hoofdkantoor van 3M in Minnesolta (VS)

3M is een belangrijke leverancier van materialen, hulpmiddelen, instrumenten en apparatuur voor tandheelkunde en orthodontie. Het concern ligt al jarenlang onder vuur omdat het PFAS verwerkt en loost in het milieu. Hierdoor raakte ook de Westerschelde in Zeeland vervuild. Vanwege de schade (PFAS is nauwelijks afbreekbaar in het milieu en hoopt zich op in het menselijk lichaam) gaat 3M in 2025 stoppen met de productie van PFAS.
Belgische media schrijven dat voor het eerst een zaak voor de rechter is gebracht. De uitspraak zet de deur open voor andere omwonenden om ook naar de rechter te stappen. De schade voor 3M kan fors oplopen want als de benadeelden daadwerkelijk gezondheidsproblemen door PFAS krijgen, kan het zijn dat 3M veel meer moet betalen dan de 2.000 euro waartoe het concern nu veroordeeld is. Lees ook het bericht waarin tandarts Peter Paul van Bennekom de beroepsgroep oproept om in actie te komen tegen 3M.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.