Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Groot tekort aan tandartsen in Limburg

In Limburg dreigt een groot tekort aan tandartsen te ontstaan. Er gaan namelijk meer tandartsen met pensioen dan dat er afstuderen. De beroepsvereniging luidt daarom de noodklok.
Senior patient in Dentist office. Usage: Journal Inside 11945_011_012 (2017) Publikationsname / Publikationsnummer / E-Tag TT.MM.JJJJ (optional) Usage: Online (20180221) Usage: Online (20190107) *** Local Caption *** © Thomas_EyeDesign / Getty Images / iStock

 

 

Volgens Marc Werry uit Oirsbeek, zelf tandarts en voorzitter van Tandartsenkring Sittard-Geleen en omstreken, gaat de patiënt het op termijn echt merken. Aangezien er een zorgplicht geldt, komt niemand zonder tandarts te zitten. Maar de praktijken worden zo groot dat wachtlijsten fors zullen toenemen.

Opleidingscapaciteit

In Limburg ontstaat een tekort van zo’n 60 tandartsen. Al langer wordt aangegeven aan de overheid dat er meer opleidingscapaciteit nodig is. Veel tandartsen halen nu een specialist uit het buitenland om te voorkomen dat de praktijk op slot moet.

Limburg heeft te maken met relatief oude gebitsverzorgers. Iets meer dan de helft is tussen de 50 en 65 jaar oud. Landelijk gezien is iets meer dan 40 procent ouder dan 50 jaar. Collega’s weten niet meer hoe ze hun praktijk over moeten dragen aan jongere collega’s, vertelt Werry. “Sommigen willen minder gaan werken, maar ook dat kan niet. Ik zou zelf zo niet weten waar ik iemand vandaan moet halen. Ik word al regelmatig gebeld door collega’s die vragen of ik ze kan helpen.”

Mocht het aantal tandartsen dat aan een opleiding begint nu stijgen, dan duurt het zeker zes jaar voordat ze afgestudeerd zijn en aan de slag kunnen.

Bron: 1Limburg
Beeld: Thomas_EyeDesign / Getty Images / iStock

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.