Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Groene’ tandpasta

Diederik Wieman
De gemiddelde tandpasta bevat een waslijst aan ingrediënten. Het is daarom niet zo gek dat er steeds meer alternatieve tandpasta’s en kauwtabletten op de markt komen. Producten waar microplastics zijn vervangen door zand, gemalen bamboe of vruchtenpitten en die bovendien vegan en dierproefvrij zijn.
Premium

Misschien moet je ook niet te veel op de etiketjes kijken van producten die je dagelijks gebruikt. Het is altijd schrikken als je de vaak enorme ingrediëntenlijst ziet. Meestal is die ook nog eens moeilijk te begrijpen, want de gemiddelde consument weet meestal niet waar al die E-nummers voor staan. Wat zijn – om maar eens twee tandpasta-ingrediënten te noemen – 2-fenoxyethanol en cocamidopropyl-betaine? Ter informatie: de eerste is een conserverend oplosmiddel dat niet alleen in tandpasta wordt gebruikt, maar ook in verf, beits en haarkleurproducten. Cocamidopropyl-betaine zorgt ervoor dat tandpasta schuimt en komt ook voor in zeep en billendoekjes. Wil je precies weten wat er nog meer in tandpasta zit? Kijk dan op de overheidssite ‘Wat zit er in’. 

Natuurlijke alternatieven 

Er duiken steeds meer aanbieders op van ‘groene’ tandpasta. Natuurlijke producten met zo min mogelijk toegevoegde (schadelijke) stoffen. Alhoewel het gebruik ervan in tandpasta’s afneemt, zijn microplastics nog altijd een grote boosdoener. Ze worden toegevoegd als schuur/polijstmiddel of om tandpasta te verdikken. De minuscule plastic bolletjes zitten in tandpasta maar bijvoorbeeld ook in douchegel en scrubs en komen in het milieu terecht waar ze niet of maar zeer moeilijke afbreken. Over de gezondheidseffecten is weinig bekend, daar wordt nog volop onderzoek naar gedaan. Colgate is een van de weinige premium merken die actief reclame maakt met plasticvrije tandpasta. Maar op de site van ‘De lieve tandarts’ staat een grotere lijst met alternatieve tandpasta’s en kauwtabletten. Ook een rondje internet levert veel alternatieven

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.