Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Getrokken tanden invriezen?

Diederik Wieman
Getrokken tanden invriezen om eventueel later te kunnen gebruiken op een plek waar dat nodig is. Toekomstmuziek waar emeritus hoogleraar pardontologie Bruno Loos wel oren naar heeft. Loos komt uitgebreid aan het woord in de nieuwste podcast “De Tand van Zaken” van TandartsPraktijk magazine.

Waarom zou je bijvoorbeeld een getrokken verstandskies met een intact parodontium weggooien? Cryopreservatie zou in de toekomst wellicht een optie kunnen zijn om die elementen lange tijd te bewaren en die later te implanteren op een plek waar een natuurlijk element verloren is gegaan. ‘Het implanteren van titanium implantaten is een mooie oplossing maar lastig, je brengt tenslotte een vreemd lichaam in. Autotransplantatie vind ik erg interessant en daar zie ik veel in.” Verder pleit Loos voor een uitgebreider takenpakket voor de tandarts om de overbelaste huisartsen enigszins te ontlasten. ‘Tandartsen zien hun patiënten vaak 1 of 2 keer per jaar. Bloeddruk meten of via een vingerprik wat bloed afnemen is dan prima te doen. Uit onderzoek blijkt dat zo’n vingerprik behoorlijk wat informatie kan geven over eventueel onderliggende aandoeningen. Het is natuurlijk niet aan de tandarts om dan een diagnose te stellen, maar om door te verwijzen naar de huisarts. Liefst tachtig procent van de patiënten die wij daar naar gevraagd te hebben blijkt daar voorstander van te zijn.’ Luister hier naar de podcast via Spotify


Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.