Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Engelse rugbyclub gebruikt elektronische gebitsbeschermers

Bert Bukman
De Engelse rugby-topclub Harlequins gebruikt elektronische gebitsbeschermers. De nieuwe Protecht technologie maakt het mogelijk in real time elke significante verandering bij de spelers te volgen, wat leidt tot minder hersenschade.

Tijdens de trainingen van de Harlequins wordt intensief gebruik gemaakt van de elektronische gebitsbeschermers. De technologie maakt het mogelijk om de schade aan het hoofd te meten als spelers met geweld met elkaar in aanraking komen, zoals dat bij rugby vaak gebeurd. Dit kan tot leiden tot ernstige hersenschade.

Uit onderzoek van de data uit de elektronische mondbeschermers blijkt dat ook minder ernstige botsingen tussen spelers, mits ze vaak voorkomen, kunnen leiden tot schade die qua ernst vergelijkbaar is met een hersenschudding.

Minder botsingen

Bij de Harlequins heeft dit geleid tot een aanzienlijke afname van het aantal botsingen van spelers. ‘Gemiddeld hebben we het aantal contactmomenten op de training per week met 40 tot 60 procent kunnen verminderen,’ zegt hoofd medische staf Mike Lancaster hierover in de Britse krant The Guardian.

Speler Danny Care van de Harlequins stelt vast dat veel van de mensen met wie hij heeft gespeeld, kampen met een milde vorm van dementie door herhaalde hersenschuddingen. ‘Ik weet hoe rugby, de sport waar ze van hielden en waar ik van hou, zeer slechte gevolgen kan hebben voor de gezondheid.

Care beschouwt de nieuwe technologie als ‘mind blowing’. ‘Waarom hadden we dit niet toen ik begon? Hoeveel van deze jongens zouden geen milde vormen van dementie hebben?, vraagt hij zich af.

Engelse leger

De Harlequins presteren sinds het gebruik van de elektronische gebitsbeschermers aanzienlijk beter in de competitie. Het team was aanvankelijk degradatiekandidaat maar staat nu op de derde plaats.

Het Engelse leger heeft eveneens belangstelling voor de technologie. ‘Je kunt met dit systeem achterhalen of iemand gewond is tijdens een missie,’ aldus een woordvoerder van de strijdkrachten. ‘Het systeem kan levens redden als iemand in de problemen zit, bijvoorbeeld tijdens een nachtelijke oefening bij slecht weer of in vijandig gebied.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.