Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Engeland wil röntgenfoto’s gebruiken bij leeftijdsbepaling asielzoekers

Diederik Wieman
Bij de omstreden uitzetting van vluchtelingen naar Rwanda wil de Britse overheid röntgenfoto's van het gebit gebruiken om de leeftijd van jonge asielzoekers te bepalen. In het tijdschrift New Scientist zet de Britse tandartsorganisatie BDA daar grote vraagtekens bij. ‘Dit zijn geen wetenschappelijke methoden, maar roekeloze plannen die toets van ethiek noch nauwkeurigheid doorstaan."

De Britse overheid heeft toegezegd geen onbegeleide minderjarige asielzoekers uit te zetten naar Rwanda. Maar lang niet altijd is aan de hand van officiële papieren vast te stellen hoe oud de vluchtelingen precies zijn. Documenten zijn kwijtgeraakt, er is nooit een geboorteakte opgesteld of de asielzoekers komen uit een cultuur waarin geen verjaardagen worden gevierd. Vorig jaar waren er 3.762 asielaanvragen in het VK door niet-begeleide kinderen, van 2.517 aanvragers werd de leeftijd betwist. Na onderzoek werd 60 procent van de aanvragers als tenminste 18 beoordeeld. Daarmee mogen ze dus uitgewezen worden naar Rwanda. Om tot een exactere inschatting van de leeftijd te komen, oppert het Britse ministerie van buitenlandse zaken vier methoden. Het gaat om MRI-scans voor de analyse van het polsbot of het sleutelbeen, maar ook om tandheelkundige röntgenfoto’s. Bij dit laatste gaat de commissie van het standpunt uit dat tanden met een constante snelheid rijpen. Maar de BDA bestempelt dit als een controversiële techniek waarvoor kwetsbare, jonge asielzoekers uiteindelijk de prijs zullen betalen. Lees hier het artikel.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.