Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Een solopraktijk eenzaam? In het begin misschien wel’

Jacques Koch
Kiezen voor een solopraktijk? Ooit was het bijna een vanzelfsprekendheid. Hoewel, kiezen? Tandarts Nick Volkers herinnert zich toch vooral de schaarste aan banen en het geluk dat je nodig had om een plekje te vinden. ‘Pakken wat je pakken kunt en niet te kritisch zijn, dat was toen het sfeertje.’  
Nick Volkers, solopraktijk
Premium

‘Daar stond ik aan de stoel, in mijn solopraktijk, direct na mijn afstuderen. Meteen het diepe in, ook nog halve dagen zonder assistente. Ik was er totaal niet op voorbereid.’

Tandarts Nick Volkers rondde in 1983 zijn opleiding af in een andere wereld, eentje waarin niet veel te kiezen viel. Het is nu moeilijk voor te stellen, maar het was een tijd van overschot: te veel tandartsen voor te weinig banen. Volkers: ‘Pakken wat je pakken kunt en niet te kritisch zijn, dat was het sfeertje tijdens mijn opleiding in Utrecht. Ik kreeg in mijn laatste jaar de mogelijkheid om een praktijk in Hilversum over te nemen. Ik dacht: als ik dit niet doe, is het maar de vraag wanneer ik aan de bak kom.’

Naar Duitsland

Het buitenland, met name Duitsland, was in die jaren een noodgedwongen uitwijkplek voor veel van zijn studiegenoten. Volkers hoefde de grens niet over, maar liep in het begin wel tegen zijn eigen grenzen op: ‘Het waren lange en drukke dagen. Fysiek kon ik het aan, maar ik heb verschrikkelijk veel uren gemaakt, met alles wat er op me af kwam. Eenzaam? In het begin misschien, toen ik me afvroeg waar ik aan begonnen was.’

De onmogelijkheid om op de werkvloer met een directe collega te sparren wordt over het algemeen gezien als een van de grote nadelen van een solopraktijk. Althans, het wordt door medewerkers van een groepspraktijk vaak als nadeel genoemd. Solisten betwisten over het algemeen

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.