Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Een nieuw oppervlak en nieuwe opbouw

De ontwikkeling van tandheelkundige implantaten staat niet stil. De laatste jaren heeft zo’n ontwikkeling geleid tot de komst van botniveau- (of zelfs subbotniveau-) implantaten met een ruw oppervlak met scherpere windingen om beter ‘houvast’ te krijgen in het alveolaire bot en om dit te behouden. Deze ruwe implantaten functioneren erg goed, maar bij botverlies (peri-implantitis) schijnt dit proces lastig te stoppen te zijn. De oudere implantaten met een glad oppervlak hadden meer verlies op de korte termijn, maar de implantaten die niet verloren gingen blijken op de lange termijn wel goed te blijven functioneren.

De huidige trend is dan ook het hybride-implantaat: een glad in plaats van een ruw oppervlak op het meest coronale deel en een ruw oppervlak op het apicale twee derde deel. Het oppervlak van het nieuwe implantaat van Nobel Biocare, TiUltra, is zo uitgevoerd. Het heeft een ultrahydrofiel geanodiseerd oppervlak, waarbij het oppervlak van het coronale deel (goudkleurig) een andere ruwheid heeft dan het apicale deel. De TiUltra is beschikbaar voor de implantaatmerken NobelActive en NobelParallel Conical Connection.

Nobel doet nóg een stap en komt ook met Xeal: een nieuw abutment dat het implantaat na plaatsing moet afsluiten, zoals een multi-unit abutment. Deze constructie maakt daardoor van het implantaat een 1-fase-implantaat, waardoor de abutment-implantaatconnectie niet meer hoeft te worden verbroken. De kenmerkende gouden kleur is ook hier een natuurlijk gevolg van het anodiseringsproces, waardoor deze glad genoeg is voor een verbinding met de weefsels in de transmucosale zone voor optimale esthetiek.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-019-0062-5/MediaObjects/12496_2019_62_Fig3_HTML.jpg

Meer informatie:
https://​www.​nobelbiocare.​com/​content/​surface/​nl/​en/​home.​html

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.