Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Duitse minister van gezondheidszorg spreekt zich uit tegen tandartsketens 

Diederik Wieman
Gezondheidszorg is geen koopwaar van het kapitalisme. Met woorden van deze strekking heeft de Duitse federale minister van Volksgezondheid prof. Karl Lauterbach zich uitgesproken tegen de vercommercialisering van de zorg. De minister hekelde onder meer de overnames van tandartspraktijken, oogheelkundige- en dialysecentra door het grootkapitaal. De Duitse beroepsverenigingen van tandartsen juichen zijn standpunten toe.
Premium

Lauterbach deed zijn uitspraken in een interview met weekblad Die Zeit. In het interview zegt hij dat de situatie in Duitsland is doorgeschoten. ‘Internationale bedrijven nemen praktijken over in bijvoorbeeld de oogheelkunde, tandheelkunde en dialyse om er geld mee te verdienen. We moeten hier dringend mee stoppen. Geneeskunde is zorg op basis van wetenschap. Geen koopwaar van het kapitalisme.’ De Duitse ziekenfondstandartsen verenigd in de KZBV en de Bundeszahnärztekammer (BZÄK) zijn blij met de koerswijziging van het ministerie en hopen nu op concrete maatregelen. Dr. Wolfgang Eßer bestuursvoortzitter van de KZBV: ‘We verwachten dat de woorden van de minister nu zo snel mogelijk zullen worden gevolgd door actie in de vorm van wettelijke maatregelen. De instroom van private equity moet een halt worden toegeroepen. Ook zijn collega van de BZÄK, prof. dr. Christoph Benz, is blij met de uitspraken van de minister. ‘Het is goed dat het ministerie zich realiseert welke risico’s gepaard gaan met de uitverkoop van de zorg. Er moet een einde komen aan de vercommercialisering van tandheelkunde en geneeskunde.’ Hij refereert ook aan onderzoek door het televisieprogramma Panorama uit april 2022. Daaruit werd onder meer duidelijk dat tandartsen in dienst van investeerders te maken hebben met verkoopdruk, wat regelmatig leidt tot over- en onjuiste behandeling. Zo werden vullingen aangebracht in gezonde tanden.  ‘In de tandheelkunde is het niet de investeerder die over behandelingen beslist, maar de tandarts. Deze moet vrij zijn van economische druk.’ Lees hier de reactie van de BZÄK of hier het interview met

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.