Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dr. Johan van Dijk (1943-2017)

Op 12 december 2017, drie dagen vóór het verschijnen van het decembernummer van TP waarin hij met zijn collega dr. Wouter Kalk de stand van zaken toelichtte van de door hem als founder ontwikkelde Gum Irrigator, overleed dr. Johan van Dijk.
https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-018-0002-9/MediaObjects/12496_2018_2_Fig1_HTML.jpg

Johan van Dijk studeerde tandheelkunde (Groningen, 1970). Vervolgens specialiseerde hij zich in Nederland in de parodontologie, waarna hij als staflid toetrad tot de afdeling Parodontologie van de tandheelkundige opleiding in Groningen. In 1983 vestigde hij in Groningen samen met zijn collega Jan Jansen de eerste Nederlandse verwijspraktijk voor parodontale zorg. De basis voor deze praktijk had hij vooral gelegd tijdens zijn parodontale vervolgopleiding in Portland Oregon, VS, en zijn vele klinisch-wetenschappelijke onderzoeken. Van 1983 tot 2010 was Johan in de praktijk werkzaam als parodontoloog en implantoloog en als wetenschappelijk onderzoeker verbonden aan de RUG. In die tijd ontstond zijn overtuiging dat een dagelijks door de patiënt uit te voeren eenvoudige en niet-invasieve irrigatie een zeer effectieve oplossing biedt voor peri-implantaire mucositis en peri-implantitis, de bedreigers van implantaten. Daarmee was de start van de ontwikkeling van de Gum Irrigator een feit. (Zie TP 2017 december, pag. 38-40)

Mede door zijn vele bestuurlijke functies, onder meer als voorzitter van de NVvP, groeide Johan van Dijk uit tot een van de grondleggers van de parodontologie in Nederland.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.