Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Digitaal kleurbepalen

Tandartsen hebben soms het geluk dat hun porseleintandtechnicus in hetzelfde postcodegebied woont, waardoor het gemakkelijk is om de patiënt daarlangs te sturen voor de kleurbepaling van bijvoorbeeld de kroon die we op een centrale incisief maken. Anderen hebben hun technicus soms aan de andere kant van Nederland of soms zelfs aan de andere kant van de wereld zitten.

Een optie is dan om foto’s van goede kwaliteit (met spiegelreflexcamera en niet met een mobiele telefoon!) van de elementen te maken en daarbij de overeenkomende kleurenstalen van de Vita kleurring te houden.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-019-0090-1/MediaObjects/12496_2019_90_Fig1_HTML.jpg

Een tandarts en technicus die goed op elkaar ingespeeld zijn, komen dan vrijwel altijd goed uit met de kleur, maar dat geldt minder voor de technicus over de grenzen. Digitaal kleurbepalen is dan handiger.

De Rayplicker van Borea Dental is dan een handig hulpmiddel. Dit is een klein apparaatje met een camera ter grootte van twee frontincisieven, waarmee nauwkeurig een gebitselement gescand kan worden op de tandkleur, waarmee ook de witheid, kleursaturatie, chroma en translucentie worden bepaald. Via de bijgeleverde software van de Rayplicker worden deze dan gedeeld met de tandtechnicus.

In de software kan men een gepolariseerde foto van het element zien, de gehele kleur, de verschillende kleuren over 9 posities op het element in detail, alsmede de translucentie. Tegelijk met deze informatie kunnen ook foto’s van de patiënt en intraorale foto’s worden meegestuurd om tot een optimaal resultaat te komen. Het apparaat heeft ook een mooi design dat tevens ergonomisch is. Vanuit de redactie zijn we benieuwd naar dit apparaat.

Meer informatie:
www.elysee-dental.nl/producten/rayplicker

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.