Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dementie van invloed op parodontale gezondheid 

Diederik Wieman
Onderzoekers van de Universiteit van Oost-Finland hebben wetenschappelijk bewijs toegevoegd aan het verband tussen parodontale gezondheidsproblemen en cognitieve achteruitgang. Volgens een gestructureerd literatuuronderzoek verhoogt een slechte parodontale gezondheid en tandverlies het risico op dementie met 23%.
Premium

De onderzoekers beoordeelden 47 longitudinale onderzoeken en ontdekten dat een slechte parodontale gezondheid – de incidentie van parodontitis, tandverlies, diepe periodontale pockets of alveolair botverlies – verband hield met cognitieve achteruitgang en dementie. Uit hun analyse bleek dat een slechte parodontale gezondheid het risico op cognitieve achteruitgang en dementie met respectievelijk 23% en 21% verhoogde. Tandverlies alleen verhoogde het risico op cognitieve achteruitgang met 23% en het risico op dementie met 13%, zo bleek uit de review. Het onderzoek werd gepubliceerd in Journal of the American Geriatrics Society

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.