Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Cliënten verslavingszorg Noord-Nederland naar de tandarts

Cliënten van Verslavingszorg Noord Nederland (VNN) kunnen naar de tandarts door een samenwerking tussen de Gemeente Groningen, het Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde van het UMCG (UMCG-CTM) en Menzis. VNN draagt zorg van de begeleiding van de cliënten, de Gemeente Groningen en Menzis dragen bij in de financiering. De partijen zijn een overeenkomst aangegaan voor drie jaar, met als doel de stap terug naar de maatschappij te verkleinen.

 

“Cliënten die behandeld zijn geven aan dat een net gebit een andere uitstraling geeft: ingevallen wangen verdwijnen en ze durven weer te lachen en spreken”, zegt Maurice Westerlaan, verpleegkundige bij VNN en tussenpersoon voor cliënten naar het Centrum voor Tandheelkunde. “Voor veel cliënten is dit de eerste stap terug naar de maatschappij. Het ontvangen van tandheelkundige zorg maakt dat het vertrouwen van cliënten in medische zorg wordt vergroot. Hierdoor worden ook andere lichamelijke klachten makkelijker bespreekbaar. Dit zorgt ervoor dat de drempel wordt verlaagd om ook andere acties te ondernemen zoals huisartsbezoek en/of verwijzing naar een specialist.”

Tandheelkundige zorg is in veel gevallen een voorwaarde voor maatschappelijk herstel en resocialisatie na een langdurige verslaving, merkt het UMCG op. Voor de Gemeente Groningen en Menzis is het bijdragen aan de samenwerking belangrijk omdat hiermee een kwetsbare groep inwoners uit de gemeente heel concreet wordt geholpen terug te keren naar de maatschappij. En een goed herstel draagt bij aan iemands ‘leefkracht’ en uiteindelijk ook in de reductie van zorgkosten en maatschappelijke kosten op de lange termijn, aldus het ziekenhuis.

Bron: Skipr
Beeld: © Medicshots / Alamy / mauritius images

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.