Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Cariëspreventietechnieken vergeleken

Diederik Wieman
Behandeling met zilverdiaminefluoride werkt beter, is kosteneffectief en kan in minder tijd worden aangebracht dan andere sealants. Bovendien is het werk dat de tandarts kan delegeren. Dit blijkt uit een vijf jaar lopend onderzoek onder bijna 3000 kinderen op 47 kleuter- en basisscholen in New York City (NYU Dentistry).
© karelnoppe / Fotolia

“CarriedAway” is een omvangrijke cariëspreventiestudie uitgevoerd door onderzoekers van NYU Dentistry. In dit onderdeel van de studie vergeleken ze de effectiviteit van twee cariëspreventietechnieken: een die zilverdiaminefluoride en fluoridevernis gebruikt en een meer complexe techniek van traditionele glasionomeer en fluoridevernis. De studie omvatte 2.998 kinderen uit klassen tot en met groep 3 van 47 scholen in New York City. Bij een bezoek aan elke school voerde het klinisch onderzoeksteam – waaronder een toezichthoudende tandarts, mondhygiënisten, verpleegkundigen en assistenten – basisonderzoeken uit op cariës. Vervolgens werden deze laesies behandeld met een van de twee technieken. De onderzoekers ontdekten dat zowel de eenvoudige als de complexe behandelingen succesvol waren in het stoppen en voorkomen van cariës bij kinderen. Ze meldden dat een enkele behandeling met zilverdiaminefluoride 81% van de cariës verhinderde en dat één behandeling met glasionomeer 82% van de cariës verhinderde. Bovendien zorgde de behandeling met zilverdiaminefluoride ervoor dat 56% van de cariës niet verder ontwikkelde, vergeleken met 46% bij gebruik van andere sealants. Aangezien zilverdiaminefluoride een kosteneffectieve behandeling is die in minder tijd kan worden aangebracht stellen de onderzoekers dat deze behandeling een belangrijke bijdrage kan leveren aan cariëspreventie op scholen. Lees hier het onderzoeksartikel.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.