Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Cardioloog overlijdt door narcose bij tandarts 

Diederik Wieman
Het is precies twee jaar geleden dat Amerikaanse cardioloog Henry Patel in de tandartsstoel overleed na een anesthesie-fout. Maar nog altijd zijn de Amerikaanse regels voor het toedienen van een volledige narcose bij tandheelkundige behandelingen niet aangepast. 
Premium

Patel was 53 jaar toen hij voor het aanbrengen van een implantaat naar zijn tandarts ging. De tandarts gaf hem anesthesie, maar volgens het autopsierapport was er sprake van een overdosis. De weduwe van Patel heeft de afgelopen twee jaar gepleit voor verandering van de regels om fouten als deze te voorkomen. Maar er is sindsdien niets veranderd. Nog altijd mogen tandartsen in de VS zelf volledige anesthesie toepassen bij patiënten zonder dat daar een anesthesioloog aan te pas komt. Volgens de richtlijnen van de American Dental Association (ADA) mag iedere daartoe gecertificeerde tandarts diepe sedatie of algehele anesthesie toedienen. Zo’n certificaat volgt op cursus sedatie/anesthesie in combinatie met een Basic Life Support training (reanimatiecursus). Dit alles in tegenstelling tot de ziekenhuisomgeving waar de anesthesie en de operatie door verschillende specialisten dient te worden uitgevoerd. 

Niet de enige

Henry Patel is niet de enige gezonde patiënt die de afgelopen jaren is overleden na verdoving door een tandarts. Uit literatuurstudies blijkt dat sinds 1955 zeker 218 patiënten in de tandartsstoel zijn overleden aan een verkeerd toegediende narcose. Er gaan nu stemmen op om gespecialiseerde verpleegkundigen toezicht te laten houden op diepe sedatie en algehele anesthesie, maar veel tandartsen zijn daar tegen. Het zou de kosten voor patiënten opdrijven en tot zorgmijdend gedrag leiden. 

Ook in Nederland wordt algehele anesthesie in de tandartspraktijk toegepast en dan vooral bij patiënten die bang zijn voor de tandarts. Maar in tegenstelling tot de VS moet daarbij altijd een anesthesioloog

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.