Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

AI helpt gingivitis opsporen

Diederik Wieman
Onderzoekers hebben een AI-algoritme ontwikkeld dat gingivitis kan opsporen aan de hand van intraorale foto’s. Het algoritme analyseert en detecteert met een nauwkeurigheid van meer dan 90% diverse stadia van gingivitis zoals roodheid, zwellingen en bloedingen. De nauwkeurigheid bij het identificeren van plaatsen met en zonder tandvleesontsteking ligt dicht bij die van een tandarts.
© piyaset / Stock.adobe.com

Het algoritme werd ontwikkeld door onderzoekers uit Hongkong en Guangzhou in China en Kuala Lumpur in Maleisië. Zij trainden en testten het nieuwe AI-model op een dataset van meer dan 567 intraorale foto’s van tandvlees met verschillende gradaties van ontsteking. De technologie kan in de toekomst de detectie en preventie verbeteren van orale en systemische ziekten die verband houden met parodontitis, een van de meest voorkomende mondziekten wereldwijd. Kijk hier voor meer informatie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.