Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aften

Sommige mensen worden regelmatig geplaagd door pijnlijke zweertjes in de mond. Deze zweertjes, aften, kunnen op iedere leeftijd voorkomen. De oorzaak is onduidelijk.

 

https://static-content.springer.com/image/chp%3A10.1007%2F978-90-368-0643-5_1/MediaObjects/978-90-368-0643-5_1_Fig1_HTML.jpg

 

De oorzaak is onduidelijk, maar een misverstand is dat aften ontstaan door vitaminetekort of voedselallergie.

Stress wordt ook vaak genoemd als mogelijke oorzaak, maar bewezen is dat allerminst. Bacteriën en virussen spelen bij het ontstaan van aften geen rol. Aften zijn niet besmettelijk, ook al valt op dat soms meerdere gezinsleden er last van hebben. Hoe groter een afte is, des te langer de genezing duurt. Na twee weken zijn de meeste aften verdwenen. Is dat niet het geval, dan kan de huisarts of tandarts geraadpleegd worden.

Er is helaas geen effectief geneesmiddel tegen aften, ook al wordt van sommige tandpasta’s en mondspoelmiddelen door de fabrikant beweerd, dat ze helpen. In uitzonderlijke situaties worden weleens hormoonbevattende geneesmiddelen voorgeschreven, maar deze geven geen blijvend resultaat. Bovendien hebben deze middelen, in het bijzonder wanneer ze in tabletvorm worden ingenomen, ongewenste bijwerkingen. Er zijn ook geen middelen om aften te voorkomen. De meeste mensen groeien er bij het ouder worden overheen.

De mogelijkheden voor de patiënt om zelf iets aan aften te doen zijn beperkt. In ieder geval is het belangrijk om de patiënt het advies te geven zijn/haar  mond en gebit optimaal schoon te houden. Verder weten sommige mensen uit ervaring, dat ze bepaalde voedingsmiddelen maar beter kunnen vermijden. Dat is echter voor iedereen verschillend.


Tip

Mond- en kaakziekten – Een atlas voor de dagelijkse praktijk

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.