Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Actieve zuurstof beter dan chloorhexidine

In een wetenschappelijke studie onderzocht de Canadese microbioloog Céline Lévesque het effect van het nieuwe mondspoelmiddel van producent Blue M. Dit deed ze in combinatie met 0,12% chloorhexidineoplossing en op de gekweekte biofilm van Streptococcus mutans, verkregen uit de monden van jonge patiënten met een hoog cariësrisico.

Lévesque spoelde de gekweekte biofilm van zes uur, één dag en drie dagen gedurende zestig seconden met respectievelijk fysiologisch zout (controlegroep), chloorhexidine en Blue Mspoelmiddel (dat zuurstof uit honing en natriumperboraat bevat).

De uitkomst van haar onderzoek was dat het spoelmiddel een significante reductie op het percentage restbiofilm had, met name op die van de één- en de driedaagse. Het percentage celsterfte lag bij dit middel boven de 97%, tegenover maximaal 40% bij chloorhexidine. Lévesques conclusie luidde dan ook: ‘Actieve zuurstofoplossing is beter in het bestrijden van in-vitrogekweekt plaque van Streptococcus mutans dan een chloorhexidine-oplossing.’

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-018-0036-z/MediaObjects/12496_2018_36_Fig5_HTML.jpg

Meer informatie >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.