Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorg moet duurzamer 

Diederik Wieman
De zorgsector moet bij het gebruik van hulpmiddelen en andere producten meer rekening houden met het milieu. Dat schrijft de Gezondheidsraad aan de minister van VWS. Duurzaamheid zou een van de normen moeten zijn voor ‘goede zorg’, naast veiligheid, doelmatigheid, effectiviteit en cliëntgerichtheid. Ook tandartsen gebruiken veel eenmalige producten en kunnen daar slimmer mee omgaan.   

De vraag naar zorg groeit, en daarmee ook het gebruik van hulpmiddelen zoals handschoenen, instrumenten en diagnostische testen.Vaak zijn deze voor eenmalig gebruik. De afgelopen jaren is het besef gegroeid dat de zorg duurzamer moet, maar initiatieven voor verduurzaming in de zorg blijven kleinschalig, onder meer door gebrek aan tijd, geld en menskracht. De minister voor Medische Zorg en Sport vroeg de Gezondheidsraad daarom hoe verduurzaming van hulpmiddelen(gebruik) versneld kan worden. Volgens het advies van de Gezondheidsraad zijn daarvoor in de hele keten van ontwerp, productie, gebruik en afvalverwerking van hulpmiddelen aanpassingen nodig. Nu is bijvoorbeeld het aanbod van herbruikbare hulpmiddelen zeer beperkt. Verder is winst te behalen door materialen te hergebruiken en bewuster om te gaan met hulpmiddelen. De raad ziet een regierol voor de overheid. Zo is intensieve interdepartementale samenwerking nodig om ervoor te zorgen dat de overgang naar een circulaire zorg op gang komt.

Vervuilend

Hoe vervuilend de zorg precies is, weten we niet. De enkele studies die er zijn, stellen dat de zorgsector verantwoordelijk is voor 7 à 8 procent van de nationale Co2-voetafdruk. In 2018 leverde de zorgsector 328 miljoen kilo afval op. Ook tandartsen kunnen hun steentje bijdragen door verstandig om te gaan met (eenmalige) producten en hulpmiddelen. Een simpel voorbeeld zijn handschoenen, aldus de Gezondheidsraad. Zorgverleners dragen die bij handelingen waar dat helemaal niet nodig is. Altijd maar nieuwe handschoenen pakken in plaats van goed de handen reinigen, blijkt zelfs te kunnen leiden tot een groter risico op infecties. Handschoenen zijn bovendien minder onschuldig dan ze lijken. Ze worden in Azië gemaakt van nitril (synthetisch rubber) en de productie ervan is milieuonvriendelijk.

De publicatie Verduurzaming van hulpmiddelen in de zorg (nr. 2022/22) is te downloaden van www.gezondheidsraad.nl.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.