Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Verkiezingsprogramma’s: tandarts komt terug in basispakket

Diederik Wieman

Met verkiezingen in het vizier bieden de politieke partijen flink tegen elkaar op. Ook als het om mondzorg gaat. Wie de programma's doorneemt, kan maar een ding concluderen: op papier is de kans groot dat mondzorg weer in het basispakket komt.

Zo liet de Christenunie afgelopen week weten dat zij de tandarts terug wil in het basispakket. Ook moet volgens deze partij de zorgverzekeringspremie inkomensafhankelijk worden. Lage inkomens gaan dan maar vijf tientjes premie betalen, terwijl hogere inkomens fors veel meer kwijt zijn aan hun (basis)zorgverzekering. Nog niet alle verkiezingsprogramma’s zijn bekend, maar de meeste (grote) partijen hebben ze al online gezet. Een snelle screening leert dat behalve de Christenunie ook de BBB, Partij voor de Dieren en Groenlinks/PvdA de tandarts terugwillen in het basispakket. Groenlinks/PvdA schrijft: “Mondzorg, fysiotherapie en andere vormen van noodzakelijke zorg brengen we stapsgewijs terug in het basispakket zodat iedereen daar weer toegang toe heeft.” In de verkiezingsprogramma’s van de VVD en het CDA wordt niet op de tandarts ingegaan. De SP rept niet over terugkeer van de tandarts in het basispakket, maar zet in op betere preventie: “De mondzorg met preventieve controles voor kinderen wordt verbeterd, onder meer door het organiseren van de tandarts vanuit de scholen.”

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.