Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Uitneembare partiële prothetiek geüpdated | TP test

In de tijd dat implantologie, esthetische tandheelkunde en digitalisering van de tandheelkunde steeds meer aandacht krijgen, is het fijn dat er een uitgebreid boek verschijnt over uitneembare partiële prothetiek. Het boek is een eerbetoon aan professor Kratochvil, de bedenker van het ‘RPI-systeem’ voor uitneembare partiële prothetiek: een klammer bestaande uit een framesteun, een proximale frameplaat en een I-bar.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-019-0132-8/MediaObjects/12496_2019_132_Fig2_HTML.jpg

Kratochvil was een van de eersten in de jaren zestig die de biomechanica bij het ontwerpen van frames onderkenden en ontwierp op basis daarvan een nieuwe filosofie voor uitneembare voorzieningen. In principe is het nu verschenen boek het door de auteurs (die allen werkzaam zijn aan de gerenommeerde Universiteit van Californië in Los Angeles) naar hedendaagse standaarden herschreven RPI-systeem van Kratochvil.

In verschillende hoofdstukken wordt beschreven wat de principes van dit systeem zijn en hoe het ontwerp tot stand komt. Dit zorgt ervoor dat je wordt meegenomen in Kratochvil’s benadering van de beste behandeloptie voor een patiënt. Zo zijn vaste prothetische voorzieningen op implantaten of de eigen dentitie niet altijd mogelijk, of niet geschikt bij bepaalde patiëntengroepen. Bij de steeds ouder wordende patiënten met te weinig resterende elementen die te goed zijn om te extraheren, kunnen we terugvallen op de benadering van Kratochvil. Het ontwerp is dan echter zo belangrijk, dat het succes staat of valt bij een gedegen analyse om tot een ontwerp te komen. Dit boek helpt hier enorm bij en zal ook ervaren tandartsen nieuwe inzichten geven, onder andere door frames op strategische posities te laten afsteunen op enkele implantaten. Er is ook een hoofdstuk waarin het digitaal ontwerp en de cad/cam-workflow wordt beschreven. Aan de hand van veel illustraties (748!) wordt de lezer hierin meegenomen en vormt het een goede handleiding om de efficiëntie en accuratesse van partiële uitneembare prothetiek te verbeteren, doordat heel duidelijk zichtbaar wordt waar ondersnijdingen zitten en wat de gevolgen zullen zijn voor het ontwerp van de uitneembare prothese. Toepassing van cad/cam-technieken zal de principes van dit soort prothetische voorzieningen niet veranderen, maar we zullen er wel rekening mee moeten blijven houden.

Het boek gaat verder waar het onderwijs op de universiteiten in Nederland wegens tijdgebrek wordt afgerond en is dus zeer geschikt voor diegenen die zich na hun afstuderen verder willen verdiepen in de uitneembare prothetiek, waar door de vergrijzing van de bevolking een groeiende belangstelling voor is. De raakvlakken tussen de gerodontologie en de prothetische tandheelkunde zullen steeds groter worden. Het wordt maatwerk. (Zie ook het artikel ‘Maatwerk’ in dit nummer.) (Phillip van Rijn)

Titel: Kratochvil’s fundamentals of removable partial dentures
Auteurs: Chang Ting-Ling, Orellana Daniela, Beumer John III
Omvang: 240 pagina’s
ISBN: 978-0-86715-790-1
Prijs: € 115,00
Uitgever: Quintessence Publishing

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.