Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tongriem doorknippen meestal onnodig

Diederik Wieman
Steeds vaker wordt de tongriem bij baby's doorgeknipt. Na 2013 is het aantal ingrepen meer dan vertienvoudigd tot ruim 11.000 per jaar, blijkt uit cijfers die Nieuwsuur heeft opgevraagd bij Zorginstituut Nederland. Maar dit zogeheten klieven is slechts in een minimaal aantal gevallen nodig, meent de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK). 
© Andrey Popov / Stock.adobe.com

De ingreep wordt vaak door verloskundigen, maar ook door tandartsen en gespecialiseerde klinieken gedaan. Kinderartsen maken zich zorgen. Zij vinden de ingreep bijna altijd onnodig en waarschuwen voor medische risico’s, zoals infecties of bloedingen. Tandarts-implantoloog Kirsten Slagter, eigenaar van de Tongriem Kliniek, vindt de terughoudendheid van artsen niet terecht. ‘Ze hebben er vaak onvoldoende kennis over, omdat de ingreep geen onderdeel uitmaakt van de artsenopleiding.’ Ze pleit voor samenwerking tussen verschillende zorgdisciplines om betere diagnoses te stellen bij baby’s. Lees hier het hele bericht.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.