Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tandenpoetsen op één been

Iedere dag dezelfde taken en handelingen, dezelfde Zoom-vergaderingen met dezelfde collega’s, hetzelfde wandelingetje en voor de avondklok neerploffen op dezelfde bank. Volgens psycholoog Thijs Launspach, stressexpert, heeft een groot deel van het land inmiddels last van de coronasleur, die ook niet al te best is voor het brein.    

 

 

Launspach verwondert zich over het moderne werken en geeft in de Gelderlander elke week tips voor meer geluk en minder stress op het werk.

Nieuwe informatie en taken

Iedere dag dezelfde taken en handelingen is niet goed voor het brein. De inhoud van je hersenpan bestaat uit biljoenen verbindingen tussen cellen. En die hersenen worden iedere dag getraind. Wanneer je veel van hetzelfde doet worden vooral de verbindingen versterkt die je al had. Maar bij nieuwe dingen maak je nieuwe verbindingen aan. De beste manier om je hersenen te trainen is ze blootstellen aan nieuwe informatie en taken. En daarmee houdt je het brein gezond.

Maar hoe doe je dat in deze tijd van beperkingen, thuisisolatie en social distancing? Hoe doorbreek je de sleur wanneer je zoveel mogelijk in je eigen omgeving moet blijven? Volgens Launspach moet je vooral creatief zijn met de mogelijkheden die er wél zijn.

Versterk het brein

Hij geeft vijf nieuwe dingen die je in deze tijd kunt proberen, ter versterking van je hersenpan en nieuwe verbindingen, waaronder tandenpoetsen op één been.

  1. Ga op één been staan terwijl je je tanden poetst. Goede krachttraining en bovendien een prachtige balansoefening. Voor de gevorderde: probeer een op-een-been-staande videovergadering.
  2. Leer een instrument bespelen. Dit is hét moment om die blokfluit af te stoffen of de gitaar van zolder te halen. Wanneer je muziek maakt train je je gehoor, ritmegevoel, fijne motoriek én creativiteit.
  3. Leer een nieuwe taal. Een nieuwe taal leren stimuleert je brein enorm.
  4. Wissel je bestek eens om van kant, vork rechts en mes links. Dit is een goede manier om kortsluiting te creëren en zo razendsnel nieuwe verbindingen aan te maken. Makkelijk is het niet!
  5. Jongleer. De klassieker, waarmee je onder andere aandacht, zicht en oog-handcoördinatie traint.

Thijs Launspach is psycholoog, stressexpert en auteur van de boeken Fokking druk (2018), Werken met millennials (2019) en Werk kan ook uit (2020).

Bron: de Gelderlander
Beeld: © Syda Productions / stock.adobe.com

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.