Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tandartsen helpen veel vluchtelingen uit Oekraïne gratis

Diederik Wieman
Veel tandartsen voeren behandelingen bij Oekraïense vluchtelingen gratis uit omdat niet alle behandelingen worden vergoed. De vluchtelingen hebben weliswaar recht op zorg, maar die wordt door het CAK betaald uit de subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg aan onverzekerden. Deze regeling keert echter alleen uit als het om zorg uit het basispakket gaat. En daar valt tandheelkundige zorg voor volwassenen niet onder.

Volgens de KNMT doen veel tandartsen de behandelingen gratis omdat ‘de situatie van de Oekraïners onze leden aan het hart gaat, iedereen begrijpt immers dat er sprake is van een noodsituatie’. De beroepsorganisatie pleit daarom voor een structurele oplossing. Eerder verscheen op TandartsPraktijk.nl al een interview met tandarts Alexander Jakubov uit Vaals. Jakubov komt oorspronkelijk uit Tasjkent (Oezbekistan) en helpt Oekraïense vluchtelingen kosteloos met nood- en spoedbehandelingen. Niet alleen in Nederland, maar ook in andere Europese landen bieden tandartsen gratis behandelingen aan. Zo hebben zich al meer dan vijftig Poolse tandartsen gemeld die hulp aan Oekraïense vluchtelingen bieden. Op de site van de KNMT wordt een overzichtspagina bijgehouden met (inzamelings)acties, donaties en gratis behandelingen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.